Na području Pitomače pojavila se krivotvorena novčanica: Policija upozorava građane na oprez

Tijekom proteklog tjedna na području Pitomače prijavljena je sumnja u moguću krivotvorenu novčanicu eura, u apoenu od pet eura na kojoj je hologramska traka oštećena točnije djelomično vidljiva.

-Kaznenim zakonom Republike Hrvatske za kazneno djelo krivotvorenja novca propisano je da „tko izradi lažni novac, preinači pravi novac ili takav novac pribavi s ciljem da ga stavi u optjecaj kao pravi ili ga stavi u optjecaj kao pravi kaznit će se zatvorom od jedne do deset godina, a tko lažni novac koji je primio u uvjerenju da je pravi, saznavši da je lažan, stavi u optjecaj, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine – kažu iz Policijske uprave VPŽ.

Novčanica je privremeno oduzeta te poslana na vještačenje u Hrvatsku narodnu banku, a policijski službenici će provesti kriminalističko istraživanje.

-Glavna zaštitna obilježja euro-novčanica su reljefni tisak, zaštitna nit, vodeni znak s portretom, hologram s portretom i smaragdna brojka. Ujedno, postoje i određena dodatna zaštitna obilježja, poput mikro pisma. Ujedno, novčanice su izrađene od kvalitetnog papira s jedinstvenim taktilnim svojstvima zahvaljujući posebnim postupcima tiskanja – kažu iz Policijske uprave.

Kako možete provjeriti autentičnost novčanice:

  • Osjetite teksturu novčanice – papir je napravljen od pamučnih niti u posebnom tkanju te je kao takav tvrđi, izdržljiviji i otporniji na ”habanje” od komercijalnih papira od celuloze.
  • Okrenite novčanicu prema izvoru svjetlosti – morate vidjeti vodeni znak, zaštitnu nit i brojeve nominalne vrijednosti, koji se nalaze sa svih strana novčanice.
  • Pogledajte novčanicu pod kutom – potražite hologramski simbol i elemente tiskane preljevajućom bojom.
  • Ako ste u mogućnosti, obavite dodatne provjere uz pomoć UV svjetiljke, povećala i slično.

-Ako posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijavite u najbližoj policijskoj postaji – poručuju iz policije. 

(PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content