Suveniri s posebnim pečatom: Priče iz virovitičke povijesti kroz ilustracije Anje Duršot od sada su dostupni u Turističko-informativnom centru sa suvenirnicom i Vrtnom centru Flora Vtc

Grad Virovitica ima nove suvenire koji kroz zanimljive i jednostavne ilustracije predstavljaju kulturu i obilježja našega kraja na urbani način.

Kako smo pisali proteklog mjeseca, ideja je to zaposlenice Gradske uprave Anje Duršot koja je svoj autorski rad poklonila Gradu Virovitici. Ilustracije je obradio grafički dizajner Igor Barčanac, za tekstove koji prate suvenire zaslužna je magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti Marina Mađarević, a sve informacije s tekstova prije tiska provjerila je prof. povijesti Dubravka Sabolić.

Set suvenira sastoji se od četiri različita prijedloga. Svaki prijedlog ima svoju priču koju prati odgovarajuća kartica s tekstualnim dijelom kojim se opisuje taj suvenir na simpatičan način, a potražiti ih možete i u Turističko informativnom centru sa suvenirnicom u Gradskom muzeju Virovitica.

Kratko pojašnjenje svakog suvenira:

1. INSPIRIRANA OKRUŽENJEM Gospođa ima odjeću u bojama svojstvenim za djela Edite Schubert (Schubert plava suknja, Schubert crvena bluza s geometrijskim likom). Ima klompe (nekadašnje bijele, proizvodnje Tvin). Nosi vrećicu na kojoj je bar kod (s obzirom da se Edita Schubert u svojim radovima poigravala s crtom i brojevima poput bar koda. Sastavni dio bar koda na vrećici su brojevi 1234).

2. LOKALNI STANOVNIK Predstavlja jedan običan prizor svakodnevice, pogotovo kod virovitičke tržnice tijekom dopodneva. Ilustracija predstavlja i mikeša kao starosjedioca i svakog drugog lokalnog stanovnika jer grad čine svi ljudi i htjelo se izbjeći naglašavanje samo starosjedioca.

3. VIROVITIČAN Čovjek čita prve naše novine Virovitičan koje ove godine u rujnu slave 125. g od prvog broja (preteča Virovitičkog lista). Nizale su se teme od nedjeljne rubrike (u kojoj je bio pregled tjedna) do kulture, oglasa, reklama tadašnjih obrtnika. Detaljnije se pojašnjava u popratnoj kartici.

4. DOBRE VIBRACIJE Ilustracija nema posebnu poveznicu s kulturom, identitetom ili običajima. Prikazuje vedru mladu damu koja drži okvir za fotografiranje i šalje dobre vibracije iz Virovitice. Na popratnoj kartici koja ide uz torbu, majicu ili šalicu, tekstualno se nabraja sve dobro što se nudi počevši od toga da smo pet friendly grad, da je bend Vatra iz Virovitice, da imamo franjevce, dvorac, kazalište, muzej, knjižnicu i druge velike stvari koje grad čine pa do sitnica poput toga da se kod nas može pojesti dobru palačinku i popiti koktel jer sve su to dobre vibracije (i informacije) koje bi turist trebao primiti.

(www.icv.hr, virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content