Oprez, mogući grmljavinski pljuskovi praćeni tučom: Stiže naglo, ali i izraženo pogoršanje vremena

Pred nama je brzo, ali izraženo pogoršanje vremena. I danas u najvišim slojevima atmosfere imamo veliku koncentraciju sitnih čestica prašine, ali i pijeska iz Afrike te se može vidjeti žućkasto ili narančasto nebo.

Jako jugozapadno strujanje, osim iznadprosječno visokih temperatura zraka, donijelo nam je i dašak Afrike na područje Europe. Ipak ovako velike količine prašine i pijeska u najvišim slojevima atmosfere nisu česta pojava.

Temperature zraka se na području Virovitičko-podravske županije kreću između 26°C i 28°C. Danas će se dolina s hladnom frontom premještati preko Jadrana dalje na istok. Prolazak hladne fronte preko relativno tople i zagrijane podloge će za posljedicu imati lokalno i izraženije atmosferske razvoje koje su više nalik ljetnim nego proljetnim, a mogućnost je izraženijih grmljavinskih pljuskova praćenih tučom.

Iz DHMZ-a, za danas i sutra, izdali su upozorenje prvog stupnja za područje Virovitičko-podravska županija. Mjestimice su mogući olujni udari jugozapadnog vjetra, a navečer sjeverozapadnog. Najjači udari vjetra veći od 65 km/h. Mjestimice su mogući izraženiji grmljavinski pljuskovi, vjerojatnost grmljavine veća od  60 posto.  

U drugom dijelu dana te u noći s ponedjeljka na utorak i tijekom utorka očekujemo čišćenje atmosfere pa će kiša biti “prljava”. Očekivana kumulativna količina oborine za područje Virovitičko-podravske županije je od 5 do 15 milimetara.

Od utorka stabilnije, sunčanije i ponovno toplije. Vjetar i dalje južnih i jugozapadnih smjerova na udare umjeren do jak. Jutarnje temperature zraka između 8°C i 14°C, a najviše dnevne između 18°C i 28°C dok će UV – indeks biti umjeren.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content