Otvorena prva samostalna izložba slika mlade autorice Laure Lončar “Od tundre do tropskih kišnih šuma – putovanje kroz biome zemlje”

U Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici jučer (petak) je otvorena prva samostalna izložba slika pod nazivom “Od tundre do tropskih kišnih šuma – putovanje kroz biome zemlje”, mlade autorice i članice Likovnog kluba “Duga” iz Pitomače, Laure Lončar.

Laura se slikanjem počela baviti još u djetinjstvu, a inspiracija za njene slike često su teme iz prirode. A kako i sama ističe ova izložba svoj je svega što ona voli: slikarstva, fotografije, poezije i prirode.

-Moji su interesi od uvijek bili široki i to bi mi uvijek donosilo nemir. Volim i književnosti, i fotografiju, ali i slikanje i bilo mi je teško odabrati fakultet. No, na kraju sam se odlučila za studiranje biologije i upravo mi je taj fakultet poslužio kao inspiracija, kao gorivo za sve moje strasti. Po prvi puta ova izložba, odnosno ovaj moj projekt predstavlja spoj svega što ja volim: mrvu biologije, nešto umjetnosti i malo pisanja. Serija radova inspirirana je kolegijem kojeg sam pohađala. Učeći o staništima na zemlji ostala sam fascinirana životnim oblicima koji ih naseljavaju te njihovim prilagodbama uvjetima okoliša – govori Laura te ističe kako svaka slika ima svoju priču. 

-Poželjela sam sve to pretočiti u kreativan projekt i uspjela sam. U početku je bio plan samo ih naslikati, no one su me inspirirale potpuno neočekivano i na pisanje tako da ispod svake moje slike se nalazi i kratki zapisi, odnosno impresije. Priče su to o životinjama koje mogu živjeti zauvijek, ali i onima koji postoje samo nekoliko dana. Priče su to o ljetu koje nikad ne prestaje i o ledu koji nestaje. Priča o strahu od nestanka i izumiranja, pozivi u pomoći i osluškivanje. Molbe da stišamo svoju buku kako bismo čuli njihove glasove. Među njima pronašle su se i vrlo poznate stvari, nešto što smo skloni prepisati samo ljudima. Priča o prijateljstvu i usamljenosti, o strpljivosti i čekanju pravog trenutka, o snazi obitelji i majčinskoj ljubavi, zajedništvu i strahu pred promjenom. Nadam se da će ova izložba biti svima prilika za estetski doživljaj, ali neka nit vodila za promišljanje – rekla je Laura.

Veliku pohvalu i podršku Lauri dala je i predsjednica Likovnog kluba “Duga” Pitomača te profesor Zdravko Seleš. Izložba će biti otvorena do 15. svibnja u radnom vremenu Interpretacijskog centra.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content