Predstavljena u Gradskoj knjižnici: Virovitički reporter i boem Franjo Fuis dobio svoju prvu slikovnicu

Poznati virovitički novinar, boem, putopisac, scenarist, stripaš i pilot Franjo Fuis dobio je svoju prvu slikovnicu!

Tekstom ju potpisuje Marina Mađarević, književnica i profesorica književnosti, dok je za ilustracije bila zadužena Anja Duršot. 

Slikovnicu koja je tiskana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Virovitici, uz potporu Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice i Matice hrvatske, predstavili su večeras (petak) u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici autorica i Dubravka Sabolić, predsjednica Ogranka matice hrvatske u Virovitici, uz moderiranje više knjižničarke Mirjane Kotromanović.    

U uvodnoj riječi ravnatelj Robert Fritz čestitao je autoricama na ovom književnom pothvatu, poželjevši da je priča o Franji Fuisu samo početak niza slikovnica koje će se baviti znamenitim povijesnim ličnostima s našeg područja i tako obogaćivati Zavičajnu zbirku. 

20240412_180802

Složio se i Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice, rekavši kako se i sam iznenadio “bazenom” ličnosti s područja Virovitice koji su ostavili svoj trag u Hrvatskoj i inozemstvu svojim radom i uspjesima, a čiji se rezultati podsjete na različitim obljetnicama i prigodnim svečanostima.  

– U skladu s tim, mislim da imate odličan materijal i za buduće književne radove na temu poznatih, ali i nama još nepoznatih, a važnih Virovitičana. Hvala što ste život Franje Fuisa odlučili na ovaj način prikazati, ukoričiti i ostaviti za buduće generacije- istaknuo je.   

U opuštenoj atmosferi autorica teksta Marina Mađarević, koja iza sebe ima objavljena dva romana i jedan dnevnik, priznala je kako joj je bio izazov upustiti se u kraću formu koja je namijenjena mlađim čitateljima. Publici je pričala kako je odmalena vezana uz lik i djelo Fra-Ma-Fua kojeg je sad odlučila približiti djeci i mladima. 

-Mislim da će je najbolje razumjeti generacije viših razreda osnovnih škola, iako je pisana jednostavnim rječnikom. U predgovoru je svojevrsna priča o Virovitici na ‘mikeškom’, dok slikovnica prolazi kroz najvažnije etape života ovog zaista posebnog Virovitičanina – rekla je M. Mađarević, koja je s moderatoricom kratko prošla kroz slikovnicu i životopis Franje Fuisa, podsjetivši kako je svojevremeno i pobjegao s cirkusom, živio s beskućnicima, na biciklu prošao cijelu Slavoniju i šire… 

20240412_181051

Kada se birao autor, odnosno autorica ilustracija, tada je izbor pao na Anju Duršot, a koja je u Franjinom liku utjelovila cjelokupnu poruku slikovnice i samog novinara; njegovu lepršavost, toplinu, s puno detalja koji otkrivaju kolaž svega čime se bavio u životu, rekla je Dubravka Sabolić u ime nakladnika. 

-Drago mi je što možemo predstaviti 24. knjigu iz edicije ‘Virovitička knjižnica’ u izdanjima Matice hrvatske. Slikovnica Franjo Fuis je ujedno četvrta dječja knjiga, a prva slikovnica i ona je svojevrsni poklon gradu za 790. rođendan, koji ćemo obilježiti ovog Rokova. S ponosom najavljujemo kako je ona ujedno i prva slikovnica iz serijala o našim znamenitim ličnostima s područja cijele Virovitičko-podravske županije kojima ćemo posvetiti izdanja – najavila je D. Sabolić. 

Autorici teksta i ilustracija publika je čestitala i poželjela još puno uspješnih slikovnica o  znamenitim Virovitičanima.  

(www.icv.hr, mlo)  

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content