PROJEKT VEPAR U Virovitici održana radionica za djecu i odrasle o prevenciji i upravljanju rizicima od poplava

U sklopu projekta “Unaprjeđenje negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u RH” – VEPAR  kojeg provode Hrvatske vode, danas (utorak) je održana edukativna radionica o upravljanju rizicima od poplava u gradu Virovitici. Ova radionica predstavlja jednu od ključnih aktivnosti projekta, a fokus je bio na edukaciji djece i građanstva o mjerama zaštite od poplava.

Radionica je započela u Osnovnoj školi Vladimir Nazor, gdje su učenici četvrtih razreda imali priliku sudjelovati u interaktivnom predavanju o rizicima od poplava i važnosti preventivnih mjera. Nakon toga, radionica se preselila u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Virovitica, gdje su se okupili građani kako bi saznali više o načinima zaštite svojih domova i obitelji od poplavnih opasnosti. Prisutni su mogli više o ovoj važnoj temi saznati i kroz brošuru koja ističe važnost negrađevinskih mjera za zaštitu od poplava.

IMG_5788

– Kroz brošuru smo pokrili korake koje građani mogu poduzeti u planiranju gradnje i lokacije, gdje se mogu informirati o ovim mjerama te kako ih primijeniti nakon izgradnje. Posebno ističemo važnost sprječavanja odvodnje s dvorišta na ulice kako bismo smanjili rizik od poplava. Također, upozoravamo na moguće negativne posljedice zahvata u prostoru poput zatrpavanja kanala koji mogu uzrokovati poplave nizvodno. Na radionici su kolege prezentirali općenite teme o poplavama te funkcioniranje sustava obrane od poplava u Hrvatskoj, naglašavajući aktualne probleme – objašnjava Marija Vizner iz Hrvatskih voda.

Vizner ističe važnost edukacija, osobito u svjetlu sve učestalijih poplava i ekstremnih vremenskih uvjeta uzrokovanih klimatskim promjenama. Građevinske mjere više nisu dovoljne za potpunu zaštitu, stoga se moramo preventivno pripremiti kako bismo smanjili posljedice poplava.

– Učimo ljude da budu proaktivni u planiranju lokacija za gradnju kako bi izbjegli rizik od poplava. Edukacija je ključna jer priprema buduće generacije za donošenje odluka i odgovorno ponašanje – rekla je Vizner.

IMG_5763

Važnost edukacije, posebno kada su u pitanju vremenske nepogode, istaknuo je i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin dotaknuvši se nepogoda koje su nedavno zahvatile ovo područje. 

– Nedavno smo imali situaciju, posebno u blizini rijeke Drave, koja, iako nije bila katastrofalna, ipak je predstavljala problem. Trebamo biti svjesni da elementarne nepogode ne biraju lokacije. Zato organiziramo edukacije i radionice kako bi ljude pripremili za takve situacije, kako se ponašati i kako funkcioniraju službe. Grad Virovitica ima bogato iskustvo, posebno zbog prošlih nepogoda, učvršćeno organiziranim službama civilne zaštite, vatrogasaca, policije i hitne medicinske pomoći. Bitno je istaknuti da se građani vrlo brzo organiziraju u tim trenucima. Nedavni primjer vjetra koji je oštetio krovove u Rezovačkim Krčevinama pokazuje koliko su građani spremni surađivati sa službama i organizirati se samoinicijativno. Kroz radionice i vježbe, želimo smanjiti rizike za ljude i imovinu te povećati svijest građana o postupanju u takvim situacijama – naglasio je gradonačelnik Kirin.

IMG_5776

Projekt “Unaprjeđenje negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u RH” odobren je u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. i provodi se na području cijele Republike Hrvatske. Edukativne radionice poput ove igraju ključnu ulogu u ostvarivanju ciljeva projekta te u osiguravanju veće sigurnosti i zaštite stanovništva od mogućih šteta uzrokovanih poplavama.

Ovoj važnoj radionici, koju su vodili Tomislav Novosel i Marija Vizner iz Hrvatskih voda te Oliver Rajković iz DHMZ-a, prisustvovali su i gradski pročelnik Alen Bjelica, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz, direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Tamara Štefanec, članica Stožera civilne zaštite Grada Virovitice Sanja Kirin, voditelj Županijskog centra 112 Virovitica Zdenko Čapo, voditelj Službe civilne zaštite Virovitica Josip Job, Željko Poljak ispred Ravnateljstva civilne zaštite i drugi.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content