Ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač sudjelovala na 9. kohezijskom forumu u Bruxellesu

Ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač, sudjelovala je 11. i 12. travnja 2024. godine na 9. kohezijskom forumu u Bruxellesu.

Deveto izvješće o koheziji pokazuje da kohezijska politika i dalje doprinosi smanjenju razlika među regijama i državama članicama EU. Svake tri godine Komisija objavljuje svoje izvješće o koheziji. Radi se o izvješću u kojem se ocjenjuje trenutačno stanje gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije EU i predstavlja ostvareni napredak i stečena iskustva te prikazuje ulogu EU kao pokretača regionalnog razvoja. Izvješće se temelji na podacima te se u njemu analizira razvoj kohezije na temelju širokog raspona pokazatelja, kao što su blagostanje, zaposlenost, razine obrazovanja i upravljanje.

Prva rasprava o nalazima 9. izvješća o koheziji održala se i za vrijeme 9. kohezijskog foruma 11. i 12. travnja 2024. godine u Bruxellesu.

9. kohezijski forum jedinstvena je prilika za dionike da razmisle o važnoj ulozi kohezijske politike u poboljšanju dobrobiti svih ljudi koji žive u Europi. U vrijeme važnih klimatskih, tehnoloških, demografskih i geopolitičkih kretanja kohezijska politika EU mora se razvijati kako bi se ostvario ambiciozan cilj da europske regije postanu otpornije, konkurentnije i više uključene, da se obuhvati zelena i digitalna tranzicija te da se poboljšaju mogućnosti za sve europske građane.

Kohezijski forum okupio je 11. i 12. travnja 2024. godine oko tisuću predstavnika:
– institucija EU
– nacionalnih, regionalnih i lokalnih tijela iz svih država članica
– socijalnih i gospodarskih partnera
– nevladinih organizacija
– akademskih zajednica i još mnoge druge koji su raspravu pratili uživo putem mreže.

Glavne teme rasprave 9. kohezijskog foruma bile su:
– Što se događa s gospodarskom i socijalnom konvergencijom u EU?
– Uloga gradova u regionalnom razvoju
– Trostruka tranzicija, uporište za konkurentnost, rast i socijalnu pravdu
– Kohezija: cilj podijeljen među svim politikama
– Koja kohezijska politika EU za budućnost?

(vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content