Saznajte što smijete nositi, a što nikad ne smijete imati pri putovanju u EU

Putovanje je uvijek uzbudljivo iskustvo, ali često zaboravljamo da granice predstavljaju ne samo prelazak iz jedne zemlje u drugu, već i strogi sustav pravila i propisa koji reguliraju što možemo unijeti s sobom. Kada ulazimo u Europsku uniju (EU), jedno od ključnih područja na koja trebamo obratiti pozornost su pravila unosa životinjskih i biljnih proizvoda.

Europska unija ima stroge zdravstvene propise s ciljem sprječavanja širenja bolesti i nametnika koji mogu ugroziti zdravlje ljudi, životinja ili bilja. Ovi propisi ne samo da štite europsku poljoprivrednu proizvodnju i ekologiju, već i osiguravaju sigurnost hrane i zdravlje potrošača.

Prema info letku Carine RH, što se tiče životinjskih proizvoda u EU je zabranjen unos mesa, mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda radi sprječavanja širenja bolesti i nametnika koji mogu predstavljati rizik za zdravlje ljudi, životinja ili bilja. Također je zabranjen unos zemlje za sadnju, uzgojnih supstrata, sadnica vinove loze i citrusa te krumpira za sadnju.

Međutim, postoje iznimke. Na primjer, dopušteno je unositi mlijeko u prahu za dojenčad, hranu za dojenčad i posebnu hranu iz medicinskih razloga u količini do dva kilograma. Također je dopušten unos do dva kilograma hrane za kućne ljubimce koja se koristi iz zdravstvenih razloga.

Što se tiče biljnih proizvoda, dopušten je unos određenih voća poput ananasa, banana, kokosa, datulja i duriana. Za druge biljne proizvode, potrebni su određeni certifikati i provedba službene kontrole fitosanitarne inspekcije.

Važno je pridržavati se ovih pravila kako biste izbjegli probleme s carinskim službenicima i osigurali zaštitu zdravlja i sigurnosti u EU. Ako niste sigurni, uvijek je najbolje provjeriti s lokalnim carinskim vlastima prije putovanja.

(icv.hr, Carina RH, Foto: Ilustracija)

hrana HRV

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content