U Dravskoj priči je “baby boom”: Petero roda ugledalo svjetlo dana, na čekanju njih još devetnaest

Prva jaja, rode koje se nalaze u Oporavilištu za rode u Posjetiteljskom centru Dravska priča, nesle su još 2020., no nije bilo mladih. Godinu kasnije, ista priča, isti epilog. No, 2022. je u Dravsku priču stiglo „pet roda“, a očito je među njima bio i jedan mužjak… I onda se 2023., izleglo njih troje, a ove godine, „pravi baby roda boom“, već ih je petero ugledalo svjetlo dana.

– Lani ih se izleglo četvero, no jedan je uginuo, ove godine imali smo 24 jaja, petero se već izleglo, čekamo epilog za ostalih 19 – kazala nam je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo.

Oporavilište za rode u perivoju Dravske priče uređeno je u rujnu 2017. godine, u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i Oporavilištem AWAP iz okolice Zaprešića te uz suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Svaka ona roda koja ovdje završi, nije sposobna za letenje i „samostalan život“, ili zbog slomljenog krila ili nekog drugog zdravstvenog razloga.

No, malene rode koje se izlegu, sposobne su za daljnji život „van kaveza – u divljini“, pa je tako i prošlogodišnja „trojka“, kad je stigla jesen, otišla u toplije krajeve. Isti epilog čekat će i ovogodišnje prinove…

(vpz.hr, Foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content