U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavljen Zbornik radova Komunistički zločini 1

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica jučer (petak) je predstavljen Zbornik radova Komunistički zločini 1. O ovom Zborniku koji je nastao u izdanju Fakulteta hrvatskih studija, govorili su jedni od autora radova, pročelnik Odsjeka za povijest ovog fakulteta Vladimir Šumanović i docent Odsjeka za kroatologiju, rodom Virovitičanin Vlatko Smiljanić.

Kako su tom prigodom istaknuli ovi povjesničari, riječ je o štivu koje u sadržajnom i prostornom smislu analizira hrvatske krajeve u kojima je u razdoblju Drugog svjetskog rata i u neposrednom poraću obnovom jugoslavenske države uspostavljen komunistički režim.

Komunistički zločini na području bivše Jugoslavije još uvijek su u znatnoj mjeri neistražena tema, a razlog za to su izostanak lustracijskog procesa u državama koje su nastale raspadom Jugoslavije i nedostupnost arhivskog gradiva komunističkih vlasti. Premda je na hrvatskom jeziku objavljeno nekoliko značajnih radova domaćih i stranih autora u kojima se na osnovi relevantnih dokumenata opisuju komunistički zločini u Hrvatskoj i u ostalim sljednicima bivše Jugoslavije, u tim radovima je prezentiran samo opći presjek zločina, bez detaljnijega uvida u njihove neposredne uzroke i identitet žrtava. Isto tako, u tim radovima nije detaljnije objašnjena organizacijska struktura koja je dovela do zločina, tako da hrvatska javnost još uvijek nije sustavno i cjelovito upoznata s ovom temom.

– Upravo ovaj Zbornik radova prva knjiga koja u sedam radova koji tematiziraju zločine koje je jugoslavenski komunistički režim počinio tijekom Drugoga svjetskoga rata, kao i u razdoblju poraća, na području hrvatskih povijesnih zemalja, na zorni način govori o toj značajnoj temi. Radovi su pisani na osnovi arhivskih i objavljenih izvora i u njima su opisani hrvatskoj javnosti djelomično ili u nekim slučajevima potpuno nepoznati događaji. S obzirom na sadržaj, radovi se mogu podijeliti na tekstove koji obuhvaćaju teme o kojima je hrvatska javnost imala relativno neodređenu predodžbu, kao što su primjerice poratni zločini na području Zagreba ili ratni i poratni zločini koje je počinila 11. dalmatinska brigada, te na tekstove o čijem sadržaju hrvatska javnost nije znala ništa ili gotovo ništa. Takav je slučaj s poratnim zločinima na području Virovitice ili s masovnim iseljavanjem Poljaka s područja Bosne i Hercegovine – zaključili su tom prigodom predavači te napomenuli da se otkrivanje komunističkih zločina nastavlja i dalje jer u pripremi je knjiga Komunistički zločini 2, a nakon nje će uslijediti i nastavak – Komunistički zločini 3.

Uvod za ovo zanimljivo i poučno predavanje na kojemu su bili nazočni i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac te gvardijan Župe svetog Roka u Virovitici Ivica Jagodić, napravile su zamjenica ravnatelja Gradske knjižnice Virovitica Nela Krznarić te predsjednica ogranka Matice hrvatske u Virovitici Dubravka Sabolić.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content