U virovitičkim “Brlićima” prigodnim programom obilježen 150. rođendan hrvatske književnice Ivane Brlić-Maržuranić

U Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica danas (četvrtak) je u sklopu projekta “IBM mreža” prigodnim programom obilježen 150 rođendan hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić.

Bila je to prilika da se učenici, ali i nastavnici prisjete njezinog neizbrisivog doprinosa svjetskoj književnosti. Djela Ivane Brlić-Mažuranić prevedena su na sve važnije svjetske jezike, čime je postala jedna od neprepoznatljivijih figura hrvatske kulture i književnosti.

-Danas smo održali jednu priredbu Ivani Brlić-Mažuranić u čast pošto se danas obilježava njezina 150 obljetnica rođenja. Kod nas u Brlićima ništa ne ide na malo, sve ide na veliko pa tako i ovo. Ovo je jedan veliki školski projekt u kojem je sudjelovalo jako puno i učenika i nastavnika te je trajao tijekom cijele godine. A ova današnja priredba je vrhunac tog cijelog projekta i mislim da smo dostojno obilježili ovaj Ivanin dan – rekla je Vesna Zečić, stručna suradnica knjižničarka u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica.

Tako su se učenici od 1. do 7. razreda predstavili s literarnim radom, raznim videouratkima, animiranim filmom, recitacijama, monologom, pjesmom i plesom u čast i na spomen Ivane Brlić-Mažuranić. 

OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica tijekom ožujka i travnja provela je međuškolski projekt „IBM mreža“ koji je inicirala knjižnica OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Prigorje Brdovečko, a povodom 150. godišnjice rođenja velike Ivane Brlić-Mažuranić. U projektu osim navedenih škola sudjeluje i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Koška, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Slavonski Brod.

Učenici sudionici iz svake škole izradili su plakat na kojem su predstavili svoj razred, mjesto, osobitosti i posebnosti škole s naglaskom kada je i kako dobila ime po našoj slavnoj književnici. Zajednički je cilj uspostaviti suradnju među školama imenjakinjama i pobliže ih upoznati. Podsjetit ćemo učenike na život i djelo “hrvatskog Andersena te razmijeniti znanja i ideje učenika s vršnjacima iz drugih dijelova Republike Hrvatske.

Plakat OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica

Ivana Brlić-Mažuranić istaknuta hrvatska književnica čija djela i danas oduševljavaju čitatelje diljem svijeta rođena je na današnji dan 1874. godine u Ogulinu. Ivana, rođena u uglednoj obitelji Mažuranić, unuka je Ivana Mažuranića, bana i pjesnika, te kći Vladimira Mažuranića, pisca i povjesničara. Njezin literarni put započeo je već u djetinjstvu, a prvu pjesmu “Zvijezdi moje domovine” napisala je sa samo 12 godina.

Njezina karijera obilježena je brojnim uspjesima, od kojih se posebno ističe roman “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” iz 1913. godine koji je skrenuo znatnu pažnju književne publike. No, vrhunac njezinog stvaralaštva svakako predstavlja zbirka “Priče iz davnine”, objavljena 1916. godine, koja kroz mitološke priče oživljava slavenske legende i običaje.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content