Bogdanićeva zvjezdana noć: Virovitičani teleskopima promatrali Mjesec, dvojne zvijezde, zvjezdane skupove i galaktike

U utorak, 14. svibnja, kraj sportske dvorane Osnovne škole Vladimira Nazora u Virovitici, učenici i odrasli pomoću četiri teleskopa promatrali su u večernjim satima Mjesec, dvojne zvijezde, zvjezdane skupove i galaktike.

Na taj su način Virovitičani obilježili 225. obljetnicu posjeta astronoma Mirka Danijela Bogdanića rodnomu gradu. Njegova astronomska mjerenja iz većih gradova omogućila su izradu precizne geografske karte tadašnje Ugarske.

Nazočni su iskoristili rijetku prigodu promatrati različitim teleskopima i povećanjima. Uz najveći teleskop Celestron SC 280/2800mm asistirao je vlasnik Sandrino Požežanac, a uz Celestron MC 127/1500mm profesor Aljoša Graovac. Asistent uz Sky-Watcher MC 150/1800mm bio je Domagoj Petrić, a Zlatko Kovačević uz Celestron SC 203/2032 mm. Planetarna kamera poslužila je za promatranje Mjesečevog reljefa i na zaslonu laptopa.

Zanimljivo je spomenuti da je Sandrino Požežanac nedavni posjet Svemirskom centru u Houstonu iskoristio za izradu jedinstvenog suvenira od čađi motora rakete Falcon-9 VI.2 koja se uspješno vratila iz svemira.

(www.icv.hr, zk, foto: Zlatko Kovačević, privatni arhiv)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content