DAN OPĆINE KLOŠTAR PODRAVSKI Načelnik Siniša Pavlović: Uz novu tržnicu, sportsku dvoranu, Dom za starije, toplice i aglomeraciju razvijamo se u dobrom smjeru

Pred nama su Dani općine Kloštar Podravski, prelijepog mjesta u samom srcu Podravine. O razvoju općine te brojnim realiziranim projektima kao i onima u najavi, projektu aglomeracije, novoj tržnici te Domu za starije, projektu Terme Kloštar Podravski i ostalim temama, razgovarali smo s općinskim načelnikom Sinišom Pavlovićem.

– Općina Kloštar Podravski je trenutno jedno veliko gradilište- započinje načelnik Pavlović i dodaje da je aglomeracija, čiji radovi su pri kraju, jedan od najvećih projekata na području općine.

– U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti nedavno smo u Osijeku potpisali ugovor u vrijednosti od 14,5 milijuna eura kojeg nam je uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a kojim su obuhvaćena sva naša naselja i vinogorje u pogledu vodoopskrbe. Radovi su u tijeku i idu predviđenom dinamikom- ističe načelnik.

– Veliki projekt u Kloštru Podravskom je i tržnica u kojoj će, uz klasičnu prodaju svježih, kvalitetnih domaćih proizvoda, biti i prostori za naše lokalne proizvođače te OPG-ove, ne samo s područja naše općine nego i šire- ističe načelnik Pavlović i dodaje da je to projekt koji je bio prvi na rang listi Ministarstva poljoprivrede.

– Projekt je osmišljen tako da naša tržnica bude mjesto gdje će se, uz prodaju domaćih i zdravih proizvoda, nalaziti i hladnjače gdje će se ti proizvodi i skladištiti- dodaje.

Načelnik Pavlović izdvaja i da je u planu i rekonstrukcija Doma kulture za koju je iz fonda Ministarstva kulture i medija RH dobiveno sto tisuća eura za prvu fazu. Hvalevrijedan projekt je i proširenje dječjeg vrtića za dvije nove odgojne skupine, a za koji je dobiveno 2,8 milijuna nekadašnjih kuna.

– S jaslicama će taj broj narasti do stotinu djece i vjerujem da će to biti dostatno sudeći po pristiglim zahtjevima odnosno prijavama na koje se roditelji javljaju- ističe načelnik.

– Spomenut ću još tri projekta za koja su dobivena sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva graditeljstva i Ministarstva unutarnjih poslova, a to su projekt postavljanja tlakavaca na tri staze, paralelno s aglomeracijom, kao i obnova parkirališta u Prugovcu nasuprot Društvenog doma. Isto tako provedena je javna nabava za prvu fazu adaptacije sportsko – vatrogasnog doma u Prugovcu za koji je dobiveno 62 tisuće eura, a 20 tisuća eura će sufinancirati općina Kloštar Podravski- kaže načelnik.

– Trenutno su u tijeku radovi na kružnom toku u Kozarevcu na kojem će kroz mjesec dana biti postavljen i asfalt. Provedena je i geodetska izmjera svih vinograda kojom se namjerava suzbiti bolest zlatna žutica, a koju su već provele i susjedne općine sve kako bi vinogradarima našeg dijela Podravine pomogli pri suzbijanju ove vrste bolesti- ističe.

Načelnik Pavlović potvrđuje da su brojni projekti još u tijeku te da se čekaju objave natječaja.

– Dom za starije također je naša velika želja i želja naših stanovnika, pogotovo onih starije životne dobi- govori načelnik Pavlović i dodaje:

– Osigurali smo zemljište za budući Dom za starije koji bi trebao smjestiti do 120 osoba, građevinska dozvola je ishođena, a kome će se prepustiti gradnja odlučit ćemo na nekoj od narednih sjednica Općinskog vijeća. Vjerujem da će Kloštar Podravski dobiti svoj novi Dom za starije i nemoćne osobe kroz naredne dvije godine- optimističan je načelnik Pavlović.

Jedan od kapitalnih projekata su i toplice, Terme Kloštar Podravski.

– Zemljište za Terme Kloštar Podravski je osigurano, projekt je gotov. Bit će to specifične toplice kakvih u Hrvatskoj još nema. Uz male i velike bazene, planiran je jedan bazen za surfanje kojeg u Europi ima jedino u Portugalu. Išli smo za sadržajem kojeg u većini naših toplica nema. Naš projekt je gotov, ishodili smo građevinsku dozvolu i sada čekamo da se objavi natječaj. Vjerujem da će radovi, nakon sve potrebne papirologije i zadovoljenja svih pravnih uvjeta, krenuti kroz tri, četiri godine. Uvjeren sam da će Terme Kloštar Podravski, kada budu izgrađene i u funkciji, podići ovaj cijeli naš kraj. Znamo da je naše područje bogato pitkom i toplom vodom koju namjeravamo kvalitetno iskoristiti. Naši su izračuni i izračuni nadležnih institucija da bi prihod od rente od ovog projekta bio čak i veći nego što je trenutni proračun naše općine! Siguran sam da će i naše susjedne općine također imati brojne benefite od naših budućih Termi. Uz brojna prirodna bogatstva našeg kraja te buduću brzu cestu, vjerujem da ne trebamo strepiti za budućnost našeg kraja- zaključuje općinski načelnik Siniša Pavlović.

Pred nama je obilježavanje Dana Općine Kloštar Podravski, a bogat program počinje u srijedu 29. svibnja priredbom učenika OŠ Kloštar Podravski u sklopu Dana škole. Svečani dio je u petak 31. svibnja koji će započeti polaganjem vijenaca u parku hrvatskih branitelja, nastavit će se svečanom sjednicom općinskog vijeća u Domu kulture, dok je navečer na rasporedu predstava Kerekesh teatra “Krtice”.

Subota 1. lipnja bogata je kulturnim i društvenim događajima; od slikarskih izložbi i kiparske kolonije, sajma vina te podjelom gulaša ispred šatora na stadionu NK Mladost u večernjim satima. Subotnje popodne donosi i veliki kulturni događaj Festival žena ruralnih područja iz KKŽ u novoj školsko – sportskoj dvorani a sve će kulminirati nastupom Danguba te velikim koncertom jedne od najpopularnijih grupa naših prostora Crvene jabuke.

Nedjeljno jutro obilježavanja Dana općine započet će svečanom svetom misom u župnoj crkvi sv. Benedikta dok je u 17 sati prvenstvena nogometna utakmica na stadionu NK Prugovac između domaćina i gostiju NK “Drave” iz Novigrada Podravskog. Dodajmo da je za organizaciju događaja zaslužna i TZ Područja Dravski Peski.

– Svim svojim mještanima općine Kloštar Podravski želim sretan Dan općine te želim i dobrodošlicu svim našim gostima uz dobru zabavu i ugodno druženje u ovim našim slavljeničkim danima, naša vrata su vam uvijek otvorena, svi ste dobrodošli u našu prelijepu podravsku općinu- poručuje uz poziv i čestitku općinski načelnik općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović.

(www.icv.hr, dina.m)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content