Dijabetička udruga Orahovica akcijom kontrole šećera u krvi obilježila Hrvatski dan šećerne bolesti

Hrvatski sabor 2022. godine donio je odluku da se 14. svibnja obilježava Hrvatski dan šećerne bolesti.

Obilježavanjem Hrvatskog dana šećerne bolesti, Hrvatski savez dijabetičkih udruga u suradnji s udrugama, stručnim društvima i relevantnim institucijama želi podići svjesnost o šećernoj bolesti ovom velikom javno zdravstvenom i globalnom problemu te podsjetiti javnost na učestalost šećerne bolesti, važnost prevencije, ranog otkivanja šećerne bolesti, njezinog pravovremenog liječenja i sprječavanja i odgađanja kroničnih komplikacija.

I ove godine u navedenu akciju uključila se Dijabetička udruga Orahovica kontrolom šećera i u krvi u samom središtu Orahovice.

-Prema podatcima Međunarodne dijabetičke federacije 37 milijuna odraslih osoba u dobi od 20 do 79 godina ima šećernu bolest, a predviđa se da će taj broj porasti na 643 milijuna do 2030. i 783 milijuna do 2045. godine. Procjenjuje se da u svijetu oko 240 milijuna ljudi nema postavljenu dijagnozu bolesti, što znači da gotovo svaka druga osoba ne zna da ima šećernu bolest. Upravo u tom cilju kontrole i što ranijeg otkrivanja ove opake bolesti radimo ovakve akcije, a naš dan je posebna prigoda zato. Svim dijabetičarima u Hrvatskoj, a posebno članovima naše udruge želim sretan i zdrav Hrvatski dan šećerne bolesti – rekao je predsjednik Dijabetičke udruge Orahovica Alan Grgić.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

DUO Orahovica Hrvatski dan secerne bolesti 3

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content