Dječji vrtić Cvrčak Virovitica: Ulaganje u budućnost kroz produženi rad i infrastrukturna unaprjeđenja

Virovitički Dječji vrtić Cvrčak nedavno je uveo poslijepodnevni rad kako bi zadovoljio potrebe roditelja i poboljšao iskustvo djece u njihovom vrtićkom okruženju. Ova inicijativa donosi brojne prednosti kako za roditelje, tako i za djecu, omogućujući fleksibilnost i dodatne obrazovne sadržaje.

Program poslijepodnevnog rada u ovom vrtiću osmišljen je temeljem anketnih upitnika kojima se ispituju potrebe roditelja. Na temelju tih informacija kreira se organizacija rada. U vrtiću postoji popodnevno dežurstvo za djecu čiji roditelji ne stižu po njih do 15:30, te to dežurstvo traje do 16:30. Nakon toga slijedi poslijepodnevni boravak djece koji traje do 19:30. Broj djece u poslijepodnevnom programu ovisi o smjenama roditelja jer se djeca izmjenjuju na dnevnoj i tjednoj bazi, ovisno o radnom vremenu roditelja.

– U poslijepodnevnoj smjeni i dežurstvu uvijek radi isti odgojitelj kako bi djeci bio što lakši prelazak iz matične skupine u dežurnu skupinu. Po Zakonu o predškolskom odgoju, dijete smije boraviti u vrtiću najviše 10 sati dnevno, čega se strogo pridržavamo prilikom prijavljivanja djece za dežurstvo. Roditelji najavljuju dežurstvo za sljedeći tjedan putem poruka ili e-maila, a vrtić nastoji biti fleksibilan u slučaju nepredviđenih situacija – kaže ravnateljica vrtića Mandalena Kopas. Dodaje kako je važno da dijete zna što može očekivati i da se osjeća sigurno kako bi mu prelazak iz skupine u popodnevnu smjenu bio što lakši.

Roditelji pozitivno reagiraju na mogućnost korištenja poslijepodnevnog boravka jer su sigurni da će sve djetetove potrebe biti zadovoljene dok oni rade. – Djeca su na sigurnom i vrijeme koje provode u vrtiću je kvalitetno osmišljeno, a aktivnosti su primjerene njihovoj dobi i interesima – kaže ravnateljica.

Ove pedagoške godine u vrtić je upisano oko 550 djece. Oko 20-tak djece koristi popodnevno dežurstvo naizmjenično, dio djece ostaje do 16:30, dok drugi produžuju boravak do 19:30. Broj djece varira ovisno o danima u tjednu i radnom vremenu roditelja, u prosjeku oko 10-tak djece dnevno koristi uslugu poslijepodnevnog rada i dežurstva.

– Djeca se već međusobno poznaju, što im pruža priliku za nova poznanstva i prijateljstva – primjećuje ravnateljica.
U virovitičkom vrtiću odgojitelji se posvećuju planiranju i provođenju raznovrsnih aktivnosti kako bi potaknuli interes djece i podržali njihov cjelokupni razvoj.

– Aktivnosti uključuju tjelesne, glazbene, likovne, istraživačke, predčitalačke, konstruktivne aktivnosti, dramsko-scenske igre i druge – objašnjava ravnateljica. Djeca kroz poslijepodnevne aktivnosti upoznaju kukce, gmazove, domaće životinje, pčele, uče pjesmice, recitacije, slušaju priče i dr.

– Odgojitelj svakodnevno prenosi informacije roditeljima o boravku djece u poslijepodnevnoj smjeni i dežurstvu, a roditelji najavljuju dežurstvo kako bi vrtić i odgojitelj mogli pripremiti potrebne materijale, užinu i večeru – dodaje ravnateljica.

Kvalitetni uvjeti i raznovrsni programi za cjelovit razvoj djece

Kako bi osigurao što kvalitetnije uvjete za boravak i razvoj djece, Dječji vrtić Cvrčak kontinuirano radi na poboljšanju svoje infrastrukture.

– Postavljena su nova igrala, obnovljen je namještaj, kupljeni su novi krevetići, tepisi i didaktičke igračke. Dvorane su opremljene novim igraonicama, a hodnici senzomotoričkim pločama i didaktikom. Izvedena je rekonstrukcija centralnog grijanja, postavljena nova sigurnosna ograda, te su instalirani solarni paneli – navodi ravnateljica.

Uz to, vrtić radi na proširenju svojih kapaciteta. U završnoj je fazi dokumentacija za energetsku obnovu zgrade 1, a projekt za novi vrtić u vojarni je odobren.

– Ova obnova će značajno poboljšati uvjete rada i boravka djece. Grad je prijavitelj na projektu za novi vrtić, projekt je odobren i u tijeku je proces javne nabave za izvođača radova. Vjerujem da će novi vrtić zadovoljiti sve potrebe za uključivanje djece u predškolski program te da više neće biti djece na listi čekanja – dodaje.
Dječji vrtić Cvrčak neprestano teži unapređenju kvalitete obrazovnog programa kako bi zadovoljio sve interese i potrebe djece. Kroz raznovrsne aktivnosti i programe, vrtić nastoji pružiti bogato i poticajno okruženje za razvoj svakog djeteta.

– Cilj je djeci ponuditi što više različitih programa. Trenutno se radi na pisanju programa za engleski jezik i sport koji će biti poslani na verifikaciju. STEM i glazbeni programi zahtijevaju dodatnu edukaciju odgojitelja, ali se već provode u sklopu planiranih aktivnosti u skupinama. Glazbeni aktiv provodi glazbene aktivnosti i radionice za djecu, uključujući zbor, folklor, glazbene igre, učenje o instrumentima, glazbi i skladateljima – objašnjava ravnateljica vrtića.

Prijave za upis otvorene do 29. svibnja, planira se formiranje novih skupina

Počele su prijave za upis djece u Dječji vrtić Cvrčak, a roditelji imaju priliku prijaviti svoje mališane do 29. svibnja.

– Planira se oformiti četiri nove skupine i popuniti postojeće, poštujući pri tome Državni pedagoški standard. Očekivana objava rezultata upisa je 30. lipnja. Dijete upisano u dječji vrtić započinje s ostvarivanjem programa od 2. rujna, osim ako drugačije nije utvrđeno ugovorom koji roditelj/skrbnik sklapa s vrtićem – zaključuje ravnateljica M. Kopas.

(www.icv.hr, žđl, Foto: privatni arhiv)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content