Dramskom igrom “Kako je nastradala Zuki” u Kazalištu Virovitica započeo je 15. FeDOr

Dramskom igrom pod nazivom “Kako je nastradala Zuki” te predstavom “Kradljivci stripova” u izvedbi Dramskog studija Kazališta Virovitica u virovitičkom Kazalištu započeo je 15. FeDOr – Festival dramskog odgoja. Osim toga krimi predstava “Kradljivci stripova” bila je dio programa “Dani Milana Nikolića” koji se svake godine u Virovitici održavaju tijekom svibnja i lipnja.

Voditeljica Dramskog studija Snježana Lančić istaknula je zadovoljstvo što se tako važna dva događaja održavaju u istom razdoblju.

-Milan Nikolić je naš poznati književnik, a FeDOr ima zadaću dramski i literarno obrazovati mlađi naraštaj, tako da u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Virovitici, koja je organizator Dana Milana Nikolića, imamo prigodu obradovati naše sugrađane s pisanom riječi i scenskom izvedbom. Oba događaja će se nastaviti 9. lipnja predstavom “Partija karata” u izvedbi Dramskog studija Virovitica, a 20. lipnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici održat će se središnji događaj Dana Milana Nikolića – rekla nam je Snježana Lančić, a za scenu su se već pripremili glumci mlađe grupe Dramskog studija Virovitica Jan Škvarić, Lucija Slavić, Petra Putnik, Sophie Djačanin, Ema Razlog, David Kolesarić, Isidora Đukić, Mia Jurišić, Lucija Ćepić, Marta Mesec. Larisa Šakotić i Mila Jakelić.

-U godini u kojoj obilježavamo, stotu godišnjicu rođenja virovitičkog pisca krimića Milana Nikolića, naša dramska grupa odlučila se poigrati sa žanrom krimića. Mlađa grupa odlučila se za nagrađenu priču “Kradljivci stripova” Zorana Odžića iz Koprivnice. Radi se o duhovitoj, inteligentnoj i iskričavoj prozi ove predstave u tri čina, i koja je posvećena devetoj umjetnosti – stripu, kao i knjižnici kao mjestu okupljanja stripoljubaca i knjižničarskoj profesiji u cijelosti – rekla nam je Snježana Lančić, a u to se odmah zatim uvjerili i sami.

Mladi glumci su odlično i uvjerljivo odigrali ovu malu krimi predstavu i za to dobili veliki pljesak virovitičke publike.

Podsjetimo, FeDOr se provodi u organizaciji udruge „Pričalica“, uz financijsku potporu Virovitičko-podravske županije i u partnerstvu s Kazalištem Virovitica, Zavičajnim društvom Virovitičana u Zagrebu, Gradom Virovitica, Zavičajnom Zajednicom Široki Brijeg, u suradnji s Učeničkim domom Virovitica i KUC-om Virovitica. Festival tematizira zavičajnu baštinu, povezujući Zagreb i Viroviticu kroz povijesne veze obitelji Pejačević i kralja Bele IV.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content