Interventni tim Crvenog križa Virovitičko-podravske županije sudjelovao u vježbi “Slavonija 2024”

Vježba “Slavonija 2024” održana je u razdoblju od 16. do 19. svibnja na području pet slavonskih županija, sa zapovjednom bazom operacije koja je bila postavljena u Bizovcu. U sklopu cjelokupne vježbe planirano je i spašavanje na brzim vodama koje je na području Virovitičko-podravske županije održano u subotu 18. svibnja na rijeci Dravi kod Križnice (općina Pitomača).

Vježba je okupila pripadnike Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite, snage Civilne zaštite i vatrogasce s područja općine Pitomača, pripadnike policije i hitne medicinske pomoći, te članove Interventnog tima Društva Crvenog križa Virovitičko-podravske županije.

Po scenariju vježbe došlo je do naglog porasta vodostaja rijeke Drave, uslijed čega se prevrnuo čamac u kojem su bile četiri osobe. Pripadnici Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite su ih pomoću drona i psa tragača locirali, te je izvršeno spašavanje čamcem. Tri osobe su pronađene mrtve (korištene su lutke), dok je jedna osoba pronađena živa, u pothlađenom stanju, i bila je smještena u logistički šator Interventnog tima Društva Crvenog križa Virovitičko-podravske županije, gdje se brzo oporavila nakon pružene prve pomoći i psihosocijalne potpore.

Jedanaest članova Interventnog tima Društva Crvenog križa Virovitičko-podravske županije (osam članova iz GDCK Virovitica i tri člana iz GDCK Slatina) u vježbi je sudjelovalo sa četiri vozila, te su podigli logistički šator u kojem je osiguran prostor za prihvat i smještaj unesrećenih, hrana, voda, medicinske potrepštine i tehnička oprema.

Terenska vježba “Slavonija 2024” organizirala se pod pokroviteljstvom Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske u sklopu godišnjeg plana državnih vježbi za 2024. godinu. Vježba je namijenjena testiranju i unapređenju procedura za reagiranje u slučaju poplava, s posebnim naglaskom na traganje i spašavanje.

(www.icv.hr, CK VPŽ)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content