Mali muzej s velikom pričom: Gradski muzej Virovitica u dvije godine udvostručio broj posjetitelja

Pod sloganom #malivelikimuzej, koji je postao prepoznatljiva krilatica Gradskog muzeja Virovitica, stvara se prepoznatljiv brend virovitičkog muzeja kao malog muzeja s velikom pričom.

Tome najbolje svjedoči broj posjetitelja koji je u 2023. godini bio gotovo duplo veći nego 2021. Virovitički Gradski muzej prošle je godine posjetilo čak 10.905 posjetitelja, s time da tu ne ubrajamo one koji su muzej posjetili online, a njih je bilo 249.575. Usporedbe radi, godinu radnije, 2022. muzej je posjetilo 7.510 posjetitelja, a 2021. godine 5.953 posjetitelja.

Svega toga ne bi bilo bez vrijedne „vojske“ ljudi koja unazad pet godina u novoobnovljenom Dvorcu Pejačević stvara jednu lijepu priču po kojoj je Virovitica prepoznata ne samo na nacionalnoj, već i na međunarodnoj, odnosno europskoj razini.

– Osim kontinuiranog stručnog rada svih muzejskih djelatnika, svih zastupljenih muzejskih struka, uključujući istraživanja i inventariziranja građe, preko izložbene, promotivne i edukativne djelatnosti, uspjeli smo potvrditi naš status sažet u sloganu #malivelikimuzej kroz nominaciju za najbolji europski muzej (EMA 2023) te kroz niz stručnih djelatnosti koje smo realizirali prema programu rada Muzeja samostalno ili u suradnji s drugim baštinskim institucijama, a najveći smo doprinos lokalnoj zajednici dali predstavljanjem kontinuiranog sedamdesetogodišnjeg rada Gradskog muzeja Virovitica kroz izložbu, promocije, radionice i stručna vodstva u sklopu projekta LXX – Muzej po mjeri – ističu u Gradskom muzeju.

Prošlo je nešto više od četiri godine otkako je #malivelikimuzej otvorio svoja vrata u obnovljenom Dvorcu, a te četiri godine, uz kontinuirani porast broja posjetitelja, obilježene su brojnim uspjesima. U virovitički muzej stigla je 2022. godine nagrada ŽIVA za najbolji slavenski muzej, dva puta bio je u konkurenciji za najbolji europski muzej, a prestižno priznanje stiglo mu je i od struke – Hrvatskog muzejskog društva, i to godišnja nagrada u najznačajnijoj kategoriji – novi stalni postav za „Drveno doba“.

Lijepe vijesti i dalje pristižu u virovitički muzej, a posljednja od njih je da će nagodinu Gradski muzej Virovitica biti domaćin jubilarnog 30. izdanja Edukativne muzejske akcije EMA kojom se svečano na nacionalnoj razini obilježava Međunarodni dan muzeja 2025. godine, a u koju se uključuju muzeji, galerije i kulturni centri iz cijele Hrvatske.

(virovitica.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content