Održana početna konferencija: Prijemna točka Vrata Papuka bit će novi atraktivan sadržaj Park Prirode Papuk

U Eko točci Jankovac danas je održana početna konferencija projekta “Vrata Papuka –prijemna točka u Slatinskom Drenovcu”, projekta koji potpisuje javna ustanova Parka Prirode Papuk. Konferenciji su nazočili izaslanik ministra turizma i ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije pri ministarstvu, Slavko Štefičar, župan VPŽ Igor Andrović te mnoštvo ravnatelja i predstavnika Parkova prirode kontinentalne Hrvatske, ravnateljica RA Vidra VPŽ Emina Kovač, direktorica Poduzetničkog inkubatora VPŽ Neda Martić, Anja Bagarić, ravnateljica Ravnateljstva za robne zalihe i drugi.

Na početku konferencije ravnatelj Parka Prirode Papuk i načelnik općine Čačinci Alen Jurenac predstavio je osnovne odrednice projekta.

– Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz mehanizma za oporavak i otpornost, tijelo nadležno Javnoj ustanovi Park prirode Papuk odobren je projekt izgradnje Centra za prihvat posjetitelja – Prijemne točke “Vrata Papuka” za koji je primljena Odluka Ministarstva turizma i sporta o financiranju projekta iznosom od 2.659.559,03 eura, a ukupno vrijednog 3,313.975,90 eura. koji će biti izgrađen u Slatinskom Drenovcu, a čijom će se rekonstrukcijom i opremanjem stvoriti visokokvalitetni uvjeti za održavanje širokog spektra događanja i aktivnosti iz područja turizma, prirodne, društvene i gospodarske djelatnosti usmjerenih na unaprjeđenje kvalitete života lokalne zajednice. Projektom će se uspostaviti i gljivarski park te poučno-edukativna staza koja se nalaze na području Parka prirode Papuk. Od srca hvala svima koji su pridonijeli realizaciji ovog projekta, u prvom redu županu Igoru Androviću i Ministarstvu turizma te našim partnerima Općini Velika– rekao je Jurenac, a potom je projekt detaljno predstavila rukovoditeljica Odjela za projekte pri Parku Sanja Galović.

– Nedostatak tzv. ulaznih točaka u sklopu samog Parka stvorio je preopterećenje jedne startne točke posjetitelja – Park šumu Jankova. To je uzročno posljedično dovelo do potrebe osiguranja druge, ciljane točke ulaza s adekvatnijim infrastrukturnim uvjetima za prihvat većeg broja posjetitelja, a samim time i osiguranja novog turističkog sadržaja u sklopu cjelokupne ponude Parka. Revitalizacija podrazumijeva obnovu nefunkcionalne zgrade te uređenje okolišnog prostora oko građevine. Obnovom i opremanjem Prijemne točke Vrata Papuka stvorit ćemo visokokvalitetne uvjete za održavanje širokog spektra događanja i aktivnosti iz područja turizma, društvene, prirodne i gospodarske djelatnosti usmjerene na unaprjeđenje kvalitete života lokalne zajednice. Projektom će biti uspostavljen i gljivarski par te poučno-edukativna staza koju će potpisati Općina Velika– rekla je Galović.

Nakon upoznavanja projekta, nazočnima se obratio župan Igor Andrović naglasio je kako je ovaj projekt i ova investicija bila nužnost Parka i Park šume Jankovac.

– Znamo kolika je posjećenost Park šume Jankovac i koliko je problem s parkingom i prihvatom svih posjetitelja i zato je važno imati ovakvu početnu točku s nizom različitih sadržaja i mogućnosti. Ovo je važan projekt kojim upotpunjujemo turističku sliku cijele županije. Mi kao županija nakon ulaganja u javnu infrastrukturu, prije neki dan smo objavili jedan Javni poziv gdje uz pomoć sredstava Ministarstva turizma i HTZ te sredstvima naše županijske Turističke zajednice krećemo u davanje sredstava privatnom sektoru koji imaju smještajne kapacitete kako bi upotpunili svoju ponudu s izgradnjom bazena, kupovinom opreme ili rekonstrukcijom prostora. Želimo ojačati taj privatni sektor, a isto tako ove godine nikada nije stiglo više sredstava HTZ-a za naše lokalne turističke zajednice za manifestacije i druge turističke sadržaje, a sve kako bi privukli što više posjetitelja– rekao je Andrović.

Izaslanik ministra turizma i ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije pri ministarstvu, Slavko Štefičar naglasio je kako Park prirode Papuk ima više posjetitelja od dvije županije koje pokriva zajedno i zato su ovakvi projekti krucijalni.

– Park prirode Papuk s ovim je projektom ušao među pet odabranih od 104 projekta koje smo sufinancirali i zato svaka pohvala Parku, županu i županiji jer odradili su ogroman i visoko kvalitetan posao. Ovaj projekt za naš poziv je bio iznimno zahtjevan jer želimo da takvi projekti budu održiv i za 15 godina i biti vrijednost hrvatskog turizma. Ovaj projekt se apsolutno uklapa u strateški plan hrvatskog turizma i ono što mi u ministarstvu radimo, a to je da imamo turizam aktivan kroz cijelu godinu u na cijelom području Hrvatske– zaključio je Štefičar.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content