Ovo su najčešći PIN-ovi: Ako je vaš među njima, odmah ga promijenite

U izvještaju “Information is Beautiful” temeljenom na 3,4 milijuna PIN-ova, navedeni su najčešći korištene kombinacije brojeva i upravo su to brojčani nizovi kojima bi netko mogao pokušati upisati da provali u vaš mobilni telefon ili ih ukuca ih na bankomatu. Primjerice PIN “1234” koristi čak 11 posto ljudi, prenosi Poslovni dnevnik.

Slično kako mnogi koriste jednostavne lozinke ili iste lozinke za brojne online račune, jer ih inače ne bi mogli sve zapamtiti, ljudi često koriste jednostavne PIN-ove i za zaštitu svojih telefona, bankovnih kartica i slično.

Jednostavan PIN čini ih lakom metom, a nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kojih su deset najkorištenijih PIN-ova.

Koristite li jedan od takvih PIN-ova, ako se netko dokopa vaše bankovne kartice ili telefona, postoji mogućnost da će moći otključati vaš uređaj i pristupiti svim podacima na njemu, odnosno moći će podići novac s vašeg računa.

U izvještaju nazvanom “Information is Beautiful” analizirani su najčešće korišteni PIN-ovi, ali i oni koji se najmanje koriste, a do tih podataka stručnjaci su došli proučavanjem podataka o šiframa kojih su se hakeri dokopali u različitim i brojnim napadima, a koji su se pojavili na mreži.

Najčešće korišteni četveroznamenkasti PIN je prilično očekivan – “1234”. Iako je svima jasno kako je riječ o jednostavnoj šifri i jednoj od prvih koju će netko pokušati pogoditi ako se dokopa tuđeg uređaja ili kartice, pokazalo se da skoro 11 posto osoba koristi taj PIN.

I sljedećih nekoliko najčešće korištenih PIN-ova su jednostavni brojčani nizovi koje je jednostavno pogoditi – šest posto osoba tako koristi PIN “1111”; nakon čega slijede “0000” i “1212”, koje koristi skoro dva posto osoba. Nakon toga, ostali najčešće korišteni PIN-ovi, koji su također među najopasnijima, su – “7777”, “1004”, “2000”, “4444”, “2222” i “6969” tako da, ako kao passcode, PIN za bankovnu karticu ili neki drugi servis koristite spomenute PIN-ove, svakako ih što prije promijenite.

Iako je broj pokušaja upisivanja sigurnosnog broja ograničen, hakeri i dalje imaju veliku šansu uspjeti provaliti u telefone ili otkriti PIN za bankovnu karticu ako se koriste neki od spomenutih PIN-ova. Također, vješti hakeri koji će posvetiti više pažnje proučavanju korisnika mogu se putem interneta dokopati i drugih važnih informacija o korisnicima – poput njihova datuma rođenja ili datuma rođenja djece i drugih podataka koje onda mogu iskoristiti kako bi pogodili šifru ili PIN za pristup računima, profilima ili bankovnim karticama.

Što se tiče najmanje korištenih PIN-ova tu je riječ o različitim i ne povezanim brojčanim nizovima poput “8557”, “8438” i “9539” koji se nalaze na vrhu tog popisa.

(poslovni.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content