Perspektive stručnjaka i aktivista: Okrugli stol o ravnopravnom roditeljstvu kao putokaz za društvene promjene

Udruga S.O.S. Virovitica i Centar za podršku i razvoj civilnog društva “DELFIN” danas (srijeda) su na Međunarodni dan obitelji, organizirali Okrugli stol pod nazivom „Ravnoteža odgoja: Ravnopravno prema budućnosti“ kojim su nastojali rasvijetliti važnost ravnopravnog roditeljstva. Okrugli stol okupio je stručnjake i aktiviste iz područja socijalnog rada, psihologije i civilnog društva.

Ovaj događaj organiziran je kao dio projekta „SuperTata“, koji ima za cilj potaknuti razvoj pozitivnog roditeljstva kroz promicanje ravnomjerne raspodjele kućanskih i roditeljskih obveza. Kroz tematska izlaganja i rasprave, sudionici su istražili izazove s kojima se suočavaju roditelji u ostvarivanju ravnopravnosti u odgoju djece te potrebu za podrškom kako bi se ta ravnoteža postigla.

IMG_5705

Moderatorica okruglog stola bila je Daniela Pecolaj iz Udruge S.O.S. Virovitica koja je sudionike uvela u temu te naglasila ulogu očeva u djetetovom razvoju i izgradnji odnosa između roditelja.

– Kroz ovaj okrugli stol želimo potaknuti očeve da aktivno sudjeluju u odgoju djece te da svoju ulogu u obitelji shvate kao nešto više od pukog “čuvanja” djece. Smatramo da je promicanje ravnopravnosti u roditeljstvu ključno za izgradnju zdravijeg i sretnijeg društva, te se nadamo da će naša inicijativa potaknuti promjene u tom smjeru – istaknula je D. Pecolaj.

IMG_5729

Razumijevanju psiholoških aspekata ravnopravnog roditeljstva svojim izlaganjem doprinijela je Sandra Matošina Borbaš, specijalistica psihologije i voditeljica Područne službe pri Obiteljskom centru, Područna služba Virovitičko-podravska. Kao obiteljska medijatorica, Sandra je podijelila svoje uvide o tome kako izgraditi podržavajući okoliš za obiteljski život.

Svoje bogato životno iskustvo, kako u radu u Centru za socijalnu skrb Daruvar, tako i osobno, na Okruglom stolu donijela je Marina Vulinović, diplomirana socijalna radnica i ravnateljica Doma za starije i nemoćne Ljudevite pl. Janković. Ističe da je ravnopravno roditeljstvo zaista ostvarivo, potvrđujući to vlastitim iskustvom. Također, kao suosnivačica i članica Centra za podršku i razvoj civilnog društva “DELFIN”, pružila je perspektivu koja povezuje teoriju i praksu u ostvarivanju ravnopravnosti u odgoju.

IMG_5749

Perspektiva koju je donijela Desa Kolesarić, predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova VPŽ, ističe važnost aktivnog angažmana u ostvarivanju promjena u društvu. Njezino dugogodišnje iskustvo u vođenju udruge i borbi za rodnu ravnopravnost osvijetlilo je nužnost kontinuirane borbe za jednakost spolova.

– Tema ravnopravnog roditeljstva ističe se kao izuzetno važna s obzirom na činjenicu da samo mali postotak muškaraca koristi pogodnosti Zakona o rodiljinim i roditeljskim dopustima, procjenjuje se da je to svega 4 posto. No, ključno je naglasiti da korištenjem ovih prilika za provedbu vremena sa svojom djecom, roditelji grade temelje za bolju budućnost. Kroz ljubav i zajedništvo s obitelji, djeca će ponijeti vrijednosti koje su im pružene u svijet, čineći ih stabilnijima, razvijenijima i pripremajući ih za ulogu budućih roditelja – naglasila je D. Kolesarić.

IMG_5748

Govornici su naglasili da iako se možda smatramo ravnopravnima, patrijarhalni obrasci i dalje utječu na naše svakodnevne interakcije. Primjerice, često se događa da muževi smatraju da “pomažu” svojim partnericama tako što “čuvaju” djecu, dok zapravo samo obavljaju svoje roditeljske dužnosti.

Kroz ovaj okrugli stol, organizatori su željeli potaknuti promjene u društvu kako bi se postigla prava ravnopravnost u roditeljstvu. Smatraju da je to ključno za izgradnju zdravijeg i sretnijeg društva te se nadaju da će njihova inicijativa potaknuti pozitivne promjene u tom smjeru.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content