Poruka mladima s okruglog stola “Mladi za održivi razvoj Podravine”: Budite proaktivni, uporni i borite se, donosite svoje ideje, jer ako budete kucali, vrata će vam se otvoriti

U Centru za posjetitelje – dvorac Janković u Suhopolju, danas (utorak) je održan okrugli stol koji je za cilj imao povezivanje mladih osoba iz zajednice s donositeljima odluka te upoznavanje mladih s načinima donošenja odluka i mogućnostima uključivanja u području održivog razvoja, posebice kroz snažnije djelovanje mladih u političkim i društvenim aktivnostima. Panelisti okruglog stola bili su virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, načelnik općine Sopje Berislav Androš i domaćin, načelnik općine Suhopolje Goran Doležal.

Okrugli stol održan je u sklopu projekta “YOUTH4SDGs: Mladi za održivi razvoj Podravine”, kojeg provodi Udruga SUMA iz Podravskih Sesveta. Projekt nastoji osnažiti i uključiti mlade osobe (od 15 do 29 godina) u procese donošenje odluka na području Koprivničko-križevačke, Varaždinske i Virovitičko-podravske županije te potaknuti uključivanje Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u lokalne i regionalne javne politike.

-Razina sudjelovanja mladih Podravine u političkim i društvenim aktivnostima je izuzetno niska, a što se održava u malom broju udruga mladih i za mlade, neaktivnim savjetima mladih, vrlo niskoj razini demokratičnosti vijeća učenika te niskom interesu mladih za sudjelovanje u političkim procesima. Stoga, ovaj projekt nastoji riješiti oba problema, nisku participaciju mladih i neosviještenost donositelja odluka o ciljevima održivog razvoja, kroz osnaživanje mladih osoba za aktivno uključivanje u zagovaranje i nadziranje ispunjavanja ciljeva održivog razvoja u svojoj zajednici – o ciljevima projekta, iz Udruge SUMA, govorio je moderator okruglog stola Vladimir Miloš.

Sve nazočne, pozdravio je i predsjednik Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije Željko Romić, naglasivši važnost ovakvih sastanaka i otvorenih diskusija, kao i sudjelovanje mladih u participativnom proračunu, kandidiranje za predstavnička i savjetodavna tijela mladih te korištenje društvenih mreža za pokretanje kampanja i podizanje društvene svijesti u zajednici.

Da je podizanje svijesti mladih o važnosti aktivnog sudjelovanja i održivom razvoju zajednice, kao i uključivanje istih u proces donošenja odluka i nadzor njihove provedbe, od velikog značaja, istaknuo je tom prigodom župan VPŽ Igor Andrović.

-Ovakvi okrugli stolovi primjer su dobre suradnje između mladih i donosioca odluka, danas konkretno župana, gradonačelnika i dva načelnika. Razmijenili smo neka mišljenja, teme… U stalnom smo kontaktu s mladima i radimo u njihovom interesu. Članovi Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije itekako su uključeni u donošenje odluka. Trudimo se konstantno osluškivati njihove potrebe i tako osmisliti pojedine programe i projekte. Mladi, na području naše županije, aktivni su i uključeni u sve segmente društva, obrazovanja, gospodarstva, poljoprivrede i sporta. Kroz naše poduzetničke inkubatore poduzetnicima početnicima dajemo vjetar u leđa, mladim poljoprivrednicima pružamo pomoć kada im je najpotrebnija, u obrazovanju stipendiramo i studente i deficitarna zanimanja, a mladima subvencioniramo i kartu za vlak kako bi mogli lakše putovati diljem Hrvatske, prenositi svoje ideje, sklapati nova prijateljstva i skupljati potrebno iskustvo. Nadamo se da će u budućem periodu biti još aktivniji, kroz Savjete mladih dolaziti sa svojim idejama i prijedlozima, a naša vrata bit će im uvijek otvorena jer i nama je u interesu da mladi ostanu ovdje u Virovitičko-podravskoj županiji. Budite proaktivni, uporni i borite se, donosite svoje ideje, jer ako budete kucali, vrata će vam se otvoriti – kazao je Andrović.

O načinima donošenja odluka, o tome kako se mladi uključuju u procese donošenja istih i primjerima iz prakse, govorio je i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Došli smo dati podršku mladima, ukazati im kako je važno koristiti svoje građansko pravo i izaći na izbore. Ukazali smo im kako se naučiti boriti i doći do svojih ciljeva. Danas u Hrvatskoj postoje desetke udruga mladih, u kojima se isti udružuju kako bi ostvarili neke ciljeve. Važno je aktivno sudjelovati u tim udrugama, jer jedino kada djelujete uz neku organizaciju ili političku stranku, tada možete odlučivati o nečemu i rješavati neke stvari. U Gradu Virovitici dajemo prigodu mladim ljudima i to se itekako vidi, jer oni nose nove ideje i snažnu energiju. Mladi trebaju sudjelovati u političkim procesima, jer ako oni to ne budu, neki drugi će odlučivati umjesto njih. Vidi se velika razlika danas i prije 25 godina u udjelu mladih u društvenim zbivanjima. Tada, prije 25 godina je bilo jako malo mladih, a danas su oni svuda oko nas. Mladi su donosioci napretka, oni su u naponu snage, donose i energiju i kreativnost i upravo zahvaljujući mladima i njihovoj energiji vidi se napredak svuda oko nas – rekao je Kirin.

S ciljem postizanja bolje komunikacije mladih i donositelja odluka te veći angažman u lokalnoj sredini koji će povećati kvalitetu života mladih sukladno njihovim potrebama, u svibnju 2022. godine osnovan je Savjet mladih općine Sopje i – bio je to pun pogodak, naglasio je danas načelnik Berislav Androš.

-Mi, u manjim općinama, kroz Savjet mladih, nastojimo redovno osluškivati mlade ljude i njihove potrebe s nekim njihovim idejama i pokušavamo to sve implementirati u naše prijave na natječaje, ali i strategije razvoja Općine. Od mladih i dalje očekujemo kvalitetnu i konstruktivnu suradnju, kakva je bila i do sada, a isto tako nadamo se da će svojim programom, u narednom periodu, nastojati privući i druge mlade i uspostaviti još bolju suradnju s mladima iz drugih sredina te snažnije djelovati u političkim i društvenim procesima – rekao je načelnik Androš koji je kao vrlo mlad političar postao čelna osoba općine Sopje, ali s dugim iskustvom rada upravo u mladeži.

Pohvale članovima Savjeta mladih općine Suhopolje, u nadi da će i dalje biti ustrajni u radu za dobrobit mladih u zajednici te u zastupanju njihovih interesa, uputio je načelnik Goran Doležal.

.I dalje ćemo davati podršku radu mladih i naša vrata uvijek će im biti otvorena. Pozivam ih da budu aktivni i da s konstruktivnim prijedlozima pomognu boljitku mladih u našoj općini. Smatram kako će članovi Savjeta sa znanjem koje već posjeduju te onim koje će tek usvojiti, kroz međusobnu razmjenu mišljenja, stavova i vizija, učiniti život i perspektivu u općini Suhopolje za mlade još boljom i poželjnijom. Nadam se da će svoju savjetodavnu ulogu shvatiti ozbiljno i biti konstruktivan partner. Vrijeme pred nama nosi brojne izazove, ali nastojte pošteno i složno djelovati i ne odustajte od svojih zamisli i ciljeva – rekao je načelnik Doležal.

Uz Udrugu SUMA, organizatori okruglog stola bili su Savjet mladih Virovitičko-podravske županije, Savjet mladih općine Sopje i Savjet mladih općine Suhopolje.

(www.icv.hr, www.vpz.hr, foto: Kristijan Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content