Sve učestalije pojave prijevare: Hanfa poslala upozorenje građanima

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u petak je ponovo upozorila na sve učestaliju pojavu lažnih e-mail poruka u kojima prevaranti od građana traže uplatu na temelju fiktivne porezne obveze, piše poslovni.hr.

– U tim porukama, koriste lažni memorandum i logotip Hanfe, građane na razne načine zastrašuju i nagovaraju na uplate. U najnovijim dopisima pozivaju ih na tzv. uplatu poreza na dobit, nastalu uslijed trgovanja kriptovalutama.U lažnim e-mailovima stoji da je građanin dužan, po primitku dokumenta, odgovoriti na e-mail i zatražiti podatke računa za uplatu- ističu iz Hanfe.

Navode da su primili pritužbu građanke koja je dobila dopis na fiktivnom memorandumu s lažnim potpisom predsjednika Upravnog vijeća.

U dopisu se navodi IBAN njezina računa u banci u Hrvatskoj kao i regulative na osnovu kojih bi trebala uplatiti porez u iznosu od deset posto ukupne dobiti ostvarene tijekom trgovanja na tržištu kriptovaluta s inozemnim društvom. Nakon što je odgovorila na dopis, dobila je upute oko uplate poreza banci sa sjedištem u Poljskoj, nakon čega je spomenuti iznos nažalost i uplatila.

– Još jednom napominjemo da se Hanfa ne bavi izdavanjem dokumenata u vezi s porezima niti je to njezina nadležnost te da je već iz samog dokumenta (iz gramatičkih i pravopisnih pogrešaka, ekavice) vidljivo da je riječ o lažnom dokumentu- istaknuli su iz Hanfe.

(poslovni.hr, foto: ilustracija)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content