U Đurđevcu na Peskima izrađena muralna slika u čast generala Mladena Markača

U Đurđevačkom kvartu Peski ovog je vikenda na objektu trafostanice na raskršću Grkinske ulice i ulice Petra Zrinskog izrađena velika muralna slika posvećena heroju Domovinskog rata generalu Mladenu Markaču. Objekt trafostanice nalazi se nedaleko rodne kuće generala Mladena Markača, rođenog Đurđevčana, počasnog građanina Grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije.

Radove na izradi ove velike muralne slike površine oko 7,5 m2 izveo je Hrvoje Bukvić iz Đurđevca, a u sklopu radova prvo je obnovljena fasada i pročelje trafostanice te je tako jedna neugledna trafostanica pretvorena u građevinu lijepe i prihvatljive vizure s fasadom tipične đurđevačke boje, boje pijeska. Način i metoda rada zahtijevala je i rad noću radi izrade precizne skice koju je prvo trebalo detaljno prenijeti na foliju, a zatim i na pročelje fasade. Pozicioniranje, posljednje preinake i diskusije trajale su do kasnih večernjih sati, a sve kako bi mural bio što ljepši upravo onakav kako je i zaslužio naš sugrađanin general Mladen Markač.

Muralna slika rađena je prema predlošku umjetničkog rada Josipa Živka iz Kloštra Podravskog, koji je nastao na likovnoj radionici koja se održava u čast generala Markača i oslobađajuće presude u Haagu. Mural sadržava portret generala Mladena Markača te prepoznatljive motive đurđevačke utvrde Stari grad, grba Specijalne policije i grba Grada Đurđevca.

Ideja za izradu ovog murala pokrenuta je od strane neformalne grupe građana koju čine entuzijasti, stanovnici kvarta Peski, volonteri, navijači NK Graničara i NK Dinama, a realizirana je uz podršku udruge „Peski-Art Đurđevac“ koja je pomogla u ishođenju administrativnih odobrenja, predloškom motiva i savjetodavnom ulogom kod prilagodbe motiva podlozi na kojoj se slika izrađivala i kod njene same izrade.

Potporu izradi ove muralne slike dali su svojim odobrenjima vlasnik objekta trafostanice, HEP Elektra Koprivnica i HEP Elektra TJ Đurđevac, potrebnim suglasnostima i materijalnom potporom Grad Đurđevac, poslovni subjekti „Bistra“ d.o.o., cafe bar „M“, te brojni građani koji su svojom materijalnom i logističkom potporom pomogli da se ova hvale vrijedna inicijativa privede realizaciji.

Više fotografija možete pogledati OVJDE.

(djurdjevac.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content