U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica Jelena Pervan predstavila slikovnicu o šašavim bakterijama Mrljeku i Prljeku

Jelena Pervan, dječja spisateljica, poznata po svojim kreativnim književnim programima za djecu danas (petak) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavila jednu priču iz serije slikovnica o Mrljeku i Prljeku.

Mrljek i Prljek su zločesti bakterijski dvojac koji obožava sve što je mrljavo, prljavo, bljakasto i smrdljivo. No, oni su i pomalo zbunjeni, nestašni i nespretni te često upadaju u nevolje zbog svoje neobične sklonosti.

-Djeci Dječjeg vrtića “Cvrčak” iz Virovitice danas sam predstavila jednu priču o Mrljeku i Prljeku, “Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan”. Iako su oni već znali tko su Mrljek i Prljek, danas smo zajedno ušli u priču. Riječ je o serijalu slikovnica koje govore o higijeni i koje na zabavan način djeci pokušavaju približiti neke zdrave navike, tako da je bilo baš veselo – rekla nam je Jelena.

Od rane mladosti objavljuje tekstove namijenjene djeci te prevodi slikovnice i knjige za djecu. Vrlo brzo su među djecom postali popularni njezini Mrljek i Prljek koji su glavni likovi slikovnica o zdravlju i higijeni.

-Priče i slikovnice za djecu započela sam pisati još u srednjoj školi, to je bio ko takozvani poziv, nešto što je pronašlo mene. Tako je krenulo, priča po priča, slikovnica po slikovnica. Danas iza sebe imam 17 slikovnica i priča i s djecom sam gotovo svakodnevno. Djeca jako vole priče i imamo puno prostora da im usadimo ljubav prema čitanju, a osim što su priče same po sebi prekrasne s njima uvijek možemo poslati neke važne poruke, pa tako i poruke o nekoj svakodnevnoj higijeni, ali i emocijama i drugim bitnim stvarima. Tako da knjige pomažu i to vidim svaki dan zato čitajte djeci, barem 15 minuta dnevno – poručila je Jelena.

Osim Mrljeka i Prljeka, ova autorica izdala je još nekolicinu priča i slikovnica poput Pjegava Iva, Brbljava Iva, Hrkalo, Hrkalo i Kamilica, Hrkalo i Drijemalo, Doktor Crveni Nos i Čarapica Pričalica. Po nekim pričama napravljene su predstave i radio igre, a slikovnica Doktor Crveni Nos dobila je Pohvalu nagrade Grigor Vitez.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content