U Osijeku obilježen Međunarodni dan nestale djece

Ove subote, 25. svibnja, u osječkom Drvenparku Centar za nestalu i zlostavljanu djecu organizirao je obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece. Na manifestaciju “Gdje je moj medo?”  – igru traženja u labirintu pozvali su djecu i roditelje da kroz zabavne aktivnosti i potragu za medvjedićem obilježe ovaj važan dan i podignu svijest o problematici nestale djece.

Četverosatni događaj donio je mnoštvo smijeha i radosti, ali opet podsjetio na rizike nestanka djece i mladih. Sve je prvenstveno bilo osmišljeno kako bi zajednica saznala više o sigurnosti i zaštiti naših najmlađih.

– Međunarodni dan nestale djece prilika je da podignemo svijest o problemu nestale djece i potaknemo zajednicu na aktivno sudjelovanje u njihovoj zaštiti. Simbolika koju nosi labirint u kojem se nalaze posjetitelji, ali i medvjedić za kojim moraju tragati, koji mijenja svoju lokaciju  simbolizira kompleksnost lanca trgovine ljudima…jednog od rizika i opasnosti u kojoj se nalaze djeca koja nestanu. Vidimo potrebu za cjelovitim podizanjem svijesti o ovom problemu, pogotovo kada uzmemo u obzir podatke MUP-a za 2023. godinu u kojoj je zabilježeno 368 udaljenja djece iz obiteljskog doma i 2006 bjegova iz ustanova. To je ukupno 2374 djece koje je u jednom trenutku u Hrvatskoj nestalo – kažu iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, ističući da se radi o porastu od 67.4 posto u odnosu na 2022. godinu.

Medvjedić je pronašao svoj izlaz iz labirinta

U slamnatom labirintu koji je postavio iskusni umjetnik Nikola Faller iz poznate udruge Slama, odrasli i djeca imali su priliku slagati puzzle i tragati za medvjedićem. Program koji je osmislila udruga PLANTaža upotpunile su zabavne igre na otvorenom, plesni nastup studija Shine uz pratnju DJ-a i chill out zonu. Program

Centralna aktivnost samog događaja bili su slaganje puzzli i spašavanje medvjedića u labirintu. Posjetitelji, od kojih su većina bila djeca,, su tijekom boravka u njemu zajedničkim snagama morali složiti 12-dijelnu slagalicu i pronaći plišanog medvjedića kod zaposlenika i volontera Centra. Nakon pronalaska, morali su ga izvesti iz labirinta kako bi došao na sigurno.

Da bi stvar bila izazovnija, medvjedić je u labirintu mijenjao svoju lokaciju kako bi simbolički uprizorio kompleksnost lanca trgovine ljudima, jednog od najgorih oblika eksploatacije djece koja nestanu.

Aktivnost se odvila u okviru Erasmus+ projekta Response. Nositelj projekta je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a partner projekta je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu. Projekt je financiran sredstvima Europske unije.

Zašto se obilježava Međunarodni dan nestale djece?

Međunarodni dan nestale djece svake se godine obilježava 25. svibnja kako bi se podigla svijest o problemu nestale djece diljem svijeta, pružila podrška obiteljima i potaknulo zajednicu na aktivno sudjelovanje u zaštiti djece. Ovaj datum odabran je u znak sjećanja na Ethana Patza, šestogodišnjeg dječaka koji je nestao na taj dan 1979. godine u New Yorku. Njegov slučaj potaknuo je međunarodni pokret za zaštitu djece i poboljšanje postupanja s nestalom djecom.

Važno je znati da razlozi nestanka u Hrvatskoj najčešće nisu otmice, već se djeca za bijeg od kuće, doma ili udomiteljske obitelji odlučuju zbog problema mentalnog zdravlja (depresija, anksioznost, autizam, ADHD…), zlostavljanja u obitelji ili školi, neuspjeha u školi, ljubavi ili sportu ili pak zbog otežane adaptacije u ustanovi. Djeca koja nestanu pripadaju visoko rizičnoj grupi kojoj prijeti opasnost da budu zlostavljana, oteta ili eksploatirana najčešće kao radna snaga ili u svrhu prostitucije.

Pozivni centar za nestalu djecu – 116 000

Već više od deset godina ovaj Centar djeluje i kao pozivni centar za nestalu djecu putem broja 116 000 – besplatna telefonska linija dostupna 24 sata dnevno koja nudi besplatnu emocionalnu psihološku, socijalnu, pravnu i administrativnu pomoć i podršku nestalom djetetu i njegovoj obitelji. Naglašavaju kako je prvih 24 sata nakon nestanka djeteta najbitnije za potragu, a prva i najvažnija stvar je prijava nestanka policiji.

– Podizanje svijesti i edukacija samo su prvi koraci; moramo nastaviti graditi sustave podrške i prevencije za sve obitelji. Međunarodni dan nestale djece podsjeća nas na Ethana Patza i mnogu drugu djecu koja su nestala – ne smijemo ih zaboraviti. Danas osvještavamo, ali i slavimo upornost svih onih koji se svakodnevno bore za pronalazak i zaštitu nestale djece. Među tim koracima je svakako ono što država mora poduzeti, a to je uvođenje Amber Alert sustava! – kažu stručnjaci iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

(Centar za nestalu i zlostavljanu djecu)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content