U sklopu Dana Općine Kloštar Podravski održat će se 13. Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

U sklopu Dana Općine Kloštar Podravski u školsko-sportskoj dvorani OŠ Kloštar podravski održat će se 13. Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije.

Festival će se održati u subotu, 1. lipnja, a na kojem će se predstaviti 13 žena s područja cijele županije: Kloštra Podravskog, Kalinovca, Kunovec Brega, Reke, Velike Mučne, Podgajca kod Križevaca, Molvi, Podravskih Sesveta, Gotalova u općini Gola, Rasinje, Ferdinandovca i Međe u Svetom Petru Orehovcu.

-Ovo je jedinstveni projekt u Republici Hrvatskoj, koji daje priliku ženama za pojedinačnu prezentaciju njihovog života, hobija, preokupacija, svestranosti, kreativnosti i društvene aktivnosti, a u okviru promicanja ravnopravnosti spolova i ljudskih prava. Naglasak je na prikazu različitosti života žena u ruralnom prostoru – kaže Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ i glavna inicijatorica ovog Festivala. 

-Festival nema natjecateljski karakter, a sudjeluju žene koje znaju prepoznati priliku za prezentaciju sebe osobno i svega što čini njihov život sadržajnim. Od svojih primarnih zanimanja i hobija, preko društvenog angažmana do životnog poslanja i poruka koje svojim sudjelovanjem prenose. Sve sudionice imaju jednaku priliku i uvjete u prezentaciji na štandu, koji uređuju sukladno svojoj životnoj priči. Njihovo pojedinačno predstavljanje na pozornici u posebno svečanoj i dirljivoj formi prati video film, koji je nastao u njihovim domovima. Naglasak je na njihovim posebnostima, što se kroz priznanja i posebno nagrađuje – objašnjava Verica. 

Razgledanje štandova uz degustaciju započet će u 17 sati, nakon obilaska žirija, a otvorenje Festivala i predstavljanje sudionica započinje u 18 sati.

-Već tradicionalno Festival ima i humanitarni karakter pa će u predvorju dvorane članice i članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice” iz Koprivnice izložiti svoje uratke te će posjetitelji dobrovoljnim prilozima pomoći rad njihove udruge. A u parku ispred škole domaćini će upriličiti kiparsku koloniju, koja će biti jedan dio ugođaja dobrodošlice svim gostima i posjetiteljima. Drugi dio će biti štandovi ispred ulaza u dvoranu gdje će se sa svojim proizvodima predstaviti obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Općine Kloštar Podravski – kaže Verica. 

Već trinaestu godinu organizator Festivala je županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u suradnji s Udrugom žena iz ruralnih područja. Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić. 

Organizatori su kroz godine puno toga mijenjali i poboljšali jer im je prije svega važno zadovoljstvo sudionica i njihovih obitelji.

-Važan je i dojam cjelokupne priredbe, a time i zadovoljstvo posjetitelja, što je prisutno kroz protekle godine. Ove godine ima puno novosti pa će biti prisutni i posebni gosti predvođeni načelnikom Općine Novigrad Podravski Zdravkom Brljekom, kao domaćinom „Susreta četiriju Novigrada“ te će na Festivalu biti gosti iz Novigrada Istarskog, Novigrada na Dobri, Novigrada Dalmatinskog i Novigrada Podravskog – kaže Verica. 

U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjeluje GS Gorbonuk, Folklorna udruga Kloštar Podravski i KUD Prugovac. Organizatori upućuju poziv svima da dođu na Festival i uživaju u veselom ozračju uz marljive, kreativne i svestrane žene uz mnoštvo iznenađenja i posebnosti, a ulaz je slobodan za sve. 

(www.icv.hr, dm, vr)

Festival zena iz ruralnih podrucja JUMBO 1 1 1 page 0001

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content