U Srednjoj školi “Stjepan Ivšić” Orahovica održano tradicionalno 8. ocjenjivanje vina: Doznajte rezultate u kategorijama bijelih, rosé i crnih vina

U sklopu projektne nastave poljoprivrednog aktiva Srednje škole “Stjepan Ivšić” Orahovica održano je 8. ocjenjivanje vina koje su vodili profesori Danijel Stojković i Mirko Kufner uz asistenciju učenika prvog, drugog i trećeg razreda smjera voćar-vinogradar-vinar i cvjećar.

-Ocjenjivanje vina se u sommelierstvu dijeli na objektivno (kemijska analiza) i subjektivno, a ovdje smo imali subjektivno, odnosno organoleptičko ocjenjivanje vina koje je organizirano u prostorijama poljoprivredne učionice s ukupno 14 ocjenjivača – kaže profesor Mirko Kufner.

Među ocjenjivačima bili su i cijenjeni i visoko stručni enolozi koji su činili glavno ocjenjivačko povjerenstvo na čelu sa predsjednicom Zrinkom Vinković – Jergović i Ivanom Nemet.

-Osim enologa, među ocjenjivačima su tradicionalno bili lokalni proizvođači vina te profesori srednje škole kao i punoljetni učenici završnog razreda smjera voćar-vinogradar-vinar koji svoju praktičnu nastavu obavljaju u tvrtki PP Orahovica. Ovaj tip projekta prvenstveno služi za edukaciju i vježbanje prepoznavanja osnovnih karakteristika vina te uviđanje eventualnih mana i bolesti na određenim uzorcima vina – dodao je Kufner.

Ocjenjivanje je otvorio i sve nazočne pozdravio ravnatelj škole Davor Jeger zahvalivši svima koji su donijeli uzorke te članovima ocjenjivačkog Povjerenstva.

-Ponos je i čast imati ove ljude u timu koji ocjenjuje jer je riječ o vrhunskim enolozima i poznavateljima vina, a isto tako nama je posebno zadovoljstvo što na ovom našem ocjenjivanju svake godine imamo ponajbolje proizvođače vina orahovačkog područja. Hvala svima na dolasku i moram reći da je ovo velika promocija naše škole i odličnog rada u smjeru voćar-vinogradar vinar – rekao je Jeger.

Predsjednica stručnog Povjerenstva Zrinka Vinković – Jergović objasnila je svim ocjenjivačima i gostima način ocjenjivanja.

-Ocjenjivanje vršimo metodom “100 bodova” pri čemu se brojčano ocjenjuje izgled (bistroća i boja), miris (čistoća, intenzitet i kvaliteta), čistoća, intenzitet, trajnost i kvaliteta okusa te opći dojam. Na ovaj način “Stolno vino” sa zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) mora biti ocjenjeno s minimalno 65 bodova, “kvalitetno vino” s minimalno 72 boda, a “vrhunsko vino” s minimalno 82 boda – rekla je Vinković – Jergović.

Donošenje uzoraka vina na ocjenjivanje bilo je besplatno za sve one željne saznanja, odnosno ocjene stručnjaka, a prikupljeno je ukupno 25 uzoraka vina – od toga deset bijelih, četiri rosea i jedanaest crnih vina.

U kategoriji bijelih vina najbolje ocjenjeno vino je Zeleni Silvanac Martin Albus 2023. PP Orahovica sa 79,00 bodova, dok su dvije najbolje Graševine 2023. s ocjenom 76,50 OPG Jović Crkvari i Iskrenih vina Matković Orahovica.

U kategoriji rose vina najbolje ocjenjeno vino je proizvođača Mirka Maričića s ocjenom 76,50 i srebrnom medaljom, dok je u kategoriji crnih vina te apsolutni pobjednik ocjenjivanja zlatna Martin Albus Frankovka 2020. PP Orahovica.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content