U Virovitici prvo međunarodno okupljanje zaljubljenika u Wartburg vozila: Ulicama grada provezlo se petnaestak Wartburga iz pet država

Desetljećima su se na području Demokratske Republike Njemačke proizvodili automobili Wartburg i Trabant koji su bili tehnički jednostavni i cjenovno pristupačni tamošnjem stanovništvu. Padom berlinskog zida i njemačkim ujedinjenjem prestaje proizvodnja spomenutih automobila. Ipak, brojni zaljubljenici u stare automobile – oldtimere i dalje u brojnim europskim državama voze Wartburge.

U Virovitici su se jučer (subota) po prvi puta u Hrvatskoj, ali i široj regiji okupili vozači Wartburga. Bez problema doputovali su Wartburzi iz Češke, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

Inicijatori ovog okupljanja bili su Dino Agić iz Zagreba i Tomislav Maloča iz Virovitice.

-Od malih godina zaljubio sam se u Wartburg. Kada mi se ukazala prva prilika kupio sam Wartburg. Kasnije sam upoznao brojne ljude u Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji te smo se međusobno povezali. Prije šest godina otvorili smo Instagram stranicu, a sada krećemo u osnivanje kluba. Koliko mi je poznato ovo je do sada jedino okupljanje Wartburga izvan Njemačke – izložio nam je Dino Agić iz Zagreba.

U razgovor se uključio i Tomislav Maloča koji posljednje četiri godine vozi Wartburg.

-To su jednostavni automobili koje gotovo svatko može popraviti, a moraju udovoljavati svim uvjetima za vožnju na cestama. Važno je spomenuti da trenutno u Hrvatskoj ima samo sedam registriranih Wartburga. Zbog toga je njihova tržišna cijena visoko preko 10 tisuća eura – dometnuo je Tomislav Maloča.

-Moj prvi automobili bio je Trabant, a prije desetak godina od jednog prijatelja kupio sam Wartburg. U Češkoj se još dosta voze dvotaktni automobili, koji su bliži mom srcu – ponosno nam je rekao Mihael Doležal iz Brna.

Uz vozila iz Hrvatske najviše ih je bilo iz Srbije.

-Prije samo vozio Zastavina vozila, a Wartburg sam kupio tek prije nekih šest mjeseci, zato sam u ovome novi, a i sam auto je među najmlađima jer je proizveden 1990. godine. U idućih šest mjeseci do godinu dan planiram ga u potpunosti urediti te ću ga koristiti samo za ovakva okupljanja – rekao je Srećko Mršević iz Beograda.

Vozače Wartburga došao je pozdraviti i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Nakon obilaska virovitičkog muzeja i vožnje centrom Virovitice kolona Wartburga zaputila se u Otrovanec gdje su imali zajedničko druženje.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content