Velik broj mališana na poligonu sigurne vožnje “Kaciga glavu čuva” u Virovitici: Djecu od najranije dobi educirati o sigurnosti u prometu

U organizaciji Moto kluba “Kumovi” Virovitica te u suradnji s Turističkom zajednicom grada Virovitice i Policijskom upravom Virovitičko-podravskom, danas (subota) je na šetnici ispred Gimnazije Petra Preradovića održana mala škola sigurnog prometovanja pod nazivom “Kaciga glavu čuva”.

-Cilj ove akcije namijenjene najmlađoj populaciji, bio je senzibilizirati djecu i njihove roditelje na neophodne mjere koje je potrebno poduzimati prije i za vrijeme vožnje biciklima ili triciklima – napomenuo je predsjednik Moto kluba “Kumovi” Mario Kopfer.

Djeca i njihovi roditelji mogli su ovdje dobiti sve odgovore na svoja pitanja, a isto tako iskušati i svoje znanje upravljanja biciklom po malom improviziranom poligonu.

-Vozilo se po propisima i s obveznom kacigom na glavi. Držim da su članovi Moto kluba “Kumovi” itekako kompetentne osobe koje mogu dati sva potrebna uputstva za vožnju na dva kotača, neovisno što se ovdje radi o biciklima – dodao je Kopfer.

Na žalost još uvijek se bilježe slučajevi stradavanja djece u prometu neovisno da li su u svojstvu pješaka ili vozača bicikla, upozorio je policijski službenik za prometnu preventivu Policijske postaje Virovitica Dario Gazibara.

-Na području Policijske postaje Virovitica u prometnim je nesrećama tijekom prošle godine sudjelovalo 45 djece. Na žalost jedno je dijete poginulo, četvoro je teško, a osmero lako ozlijeđeno. Od ukupnog broja nesreća, pet su prouzrokovala djeca vozači bicikla. U prvih četiri mjeseca ove godine dvoje djece ozlijeđeno je u prometu, što je za devet posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, no ne možemo biti zadovoljni dok god ta brojka ne bude 0. Vjerujem da ova preventivna aktivnost, kao i sve slične, mogu dati svoj obol smanjenju stradavanja u prometu, ne samo djece nego i odraslih sudionika koji se ovdje lako mogu podsjetiti da je shodno prevoznom sredstvu i godinama starosti, kaciga obvezna – zaključio je Gazibara.

Ovoj akciji nazočila je u ime suorganizatora i predsjednica Turističke zajednice grada Virovitice Tamara Štefanec koja je tom prigodom pohvalila i organizatore i sudionike ove akcije.

-Drago nam je što imamo još jednu od postojećih preventivnih akcija ovakve naravi. Ovo je “Kumovima” prva takva koju su organizirali, ali vjerujemo da će to činiti i dalje, ne samo za male, nego i velike vozače jer često puta nam je svima potrebno skrenuti pozornost na mjere sigurnosti u prometu. Tu je i naša policija koja redovno sudjeluje u takvim akcijama i koja na zabavan način uči i djecu i odrasle na propisno ponašanje u prometu. Turistička zajednica grada Virovitice, kao i sam Grad Virovitica, podržava ovakve akcije i trudit će se da ih bude što više i da budu što češće – rekla nam je Tamara Štefanec.

Na akciji su djelatnici policije besplatno pregledavali i registrirali bicikle svim zainteresiranim građanima, a djeca su za svoje sudjelovanje dobila lijepe prigodne poklone koje su im uručili policajci.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content