“Antunovo u Virovitici”: Stotine vjernika od jutra svoje molitve prinose “Svecu svega svijeta”

Stotine vjernika od jutra, točnije od 6 ujutro, kada je u župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici služena prva misa, svoje molitve, zahvale i prošnje prinose sv. Antunu Padovanskom, čiji blagdan Crkva slavi danas (četvrtak). 

Sv. Antun poznat je kao zaštitnik djece i mladih, kao gorljivi propovjednik i revan ispovjednik. Isprva augustinac, svoj red prepoznao je u franjevcima, u kojem je ostao do svoje smrti u 36. godini života. Mnoge obitelji, mladi, djeca, učitelji, znanstvenici mu se utječu za vodstvo, zaštitu, zdravlje i blagoslov.

Crkva u šali zna reći kako je sv. Antun “jedan od najzauzetijih i najbržih svetaca”, budući da u kratkom roku pomaže pri pronalasku izgubljenih predmeta, za što ga mole ljudi diljem svijeta. 

Još za života spajao je zemlje, pripadnike različitih vjeroispovijesti i stavova, smanjivao razlike među ljudima, postavši tako most između Boga i čovjeka. Tijekom cijelog dana u crkvama se danas vjernici zato danas mogu ispovijediti, pomiriti s Bogom i drugima i zadobiti razne milosti. 

viber_slika_2024-06-13_11-16-18-674

Vjernici od jutra svecu prinose i zagovore na nakanu (kroz simbole; kuće, automobila, oka, tijela, djece i drugih), pale svijeće i izriču molitve. 

Fra Petar Horvat u propovijedi podsjetio je na rečenicu koja kaže kako je ljubav duša vjere te da je upravo ona bila prepoznatljivi znak Antunova djelovanja. 

-Vjera koja nema ljubavi je poput kamenog kipa ili spomenika koji je možda lijep za gledanje, ali iznutra ostaje hladan i neprivlačan. A vjera poticana ljubavlju jednostavno privlači druge, ona oduševljava. Takvu vjeru je imao sv. Antun, on je druge oduševljavao za Krista, obraćao je nevjernike svojom gorljivošću i ljubavlju.

Na takvu vjeru nas potiče sam Isus Krist, da budemo takvi vjernici da oduševljavamo, a ne odbijamo druge od Krista. Sveti Antun je ljubavlju, a ne nasilnim metodama privlačio ljude Kristu, bio je blag i ponizan. Njegov primjer danas i nas poziva da ne uzvraćamo istom mjerom kada nas netko povrijedi i kada nam je teško, da ne očajavamo, već da s ljubavlju molimo za obraćenje te osobe umjesto da nam o njoj ružne riječi izlaze iz usta – praktičan savjet u vjeri dao je fra Petar. 

Tijekom cijelog dana crkva će biti otvorena za molitvu i sabranost.

U 18 sati počinje tradicionalna procesija ulicama grada, nakon nje će svetu misu služiti fra Andreo Matanović, a nakon mise uslijedit će blagoslov djece i ljiljana. 

(www.icv.hr, mlo) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content