Lijek protiv bolova koji se koristi i u Hrvatskoj pod istragom: Može izazvati komplikacije

Lijekovi protiv bolova na bazi metamizola, koji se koriste i za snižavanje povišene tjelesne temperature, pod povećanom su lupom europskih regulatornih tijela zbog rizika od pojave agranulocitoze, stanja koje može dovesti do ozbiljnih infekcija.

Na hrvatskom tržištu iz te su skupine analgetika za upotrebu odobreni Analgin, Alkagin i Metamizolnatrij hidrat, koji se kod nas u ljekarnama mogu dobiti samo na liječnički recept. Slični lijekovi odobreni su u brojnim državama EU za liječenje umjerenih do teških bolova i za snižavanje povišene tjelesne temperature. Odobrene indikacije razlikuju se ovisno o državi u kojoj je lijek odobren te obuhvaćaju liječenje bolova nakon operacije ili ozljede te ublažavanje bolova i povišene tjelesne temperature koji su povezani s rakom.

Dok su neke države iz predostrožnosti odlučile povući lijekove s metamizolom s tržišta, iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) poručuju kako kod nas sve ostaje isto dok se na razini EU ne procijeni stvarni rizik od pojave agranulocitoze, prenosi poslovni.hr.

Riječ je, kažu, o nuspojavi koja je poznata kod primjene metamizola.

– Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) započelo je ocjenu lijekova koji sadrže analgetik metamizol zbog zabrinutosti o potencijalno nedovoljnoj učinkovitosti mjera za minimizaciju poznatog rizika od agranulocitoze. To je očekivana nuspojava lijekova koji sadrže metamizol te uključuje naglo i izrazito smanjenje razina granulocita, vrste bijelih krvnih stanica, što može dovesti do ozbiljnih infekcija koje mogu biti fatalne. U informacijama o lijeku za različite lijekove koji sadrže metamizol, agranulocitoza je trenutačno uvrštena kao rijetka nuspojava koja se može javiti u manje od 1 na 1000 osoba ili vrlo rijetka nuspojava koja se može javiti u manje od 1 na 10.000 osoba- navode u HALMED-u.

Ocjena ovog lijeka je započela na zahtjev finske agencije za lijekove jer su u Finskoj zabilježeni slučajevi agranulocitoze vezani uz metamizol, unatoč postroženju mjera za minimizaciju rizika. Slijedom posljednjih izvješća o prijavljenim slučajevima u Finskoj, lijek je tamo povučen s tržišta.

(poslovni.hr, foto: ilustracija)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content