Maturantica Lana Stubičar o učenju latinskog i grčkog jezika, njihovoj važnosti i prednostima za učenike

Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici jedina je gimnazija na području Virovitičko-podravske županije u kojoj se sve četiri godine uče klasični predmeti, likovni i glazbeni, te grčki i latinski jezik. Na vrlo često postavljena pitanja vezana upravo uz ovo posljednje spomenuto, odgovorila nam je maturantica Lana Stubičar kojoj su to jedni od najomiljenijih predmeta.

Zašto si se odlučila upisati gimnaziju gdje se uči latinski i grčki jezik?

Odlučila sam jer me oduvijek zanimala mitologija. No, pri upisivanju u školu bilo me strah grčkog jezika zbog drugačijeg pisma, ali na kraju se pokazalo da to nije problem kada profesor na zabavan način predstavi predmet koji predaje.

Kako bi opisala svoje iskustvo u učenju ta dva jezika?

Dosad je bilo uzbudljivo jer svaki put naučim neke nove riječi i zanimljivosti. Ono što me iznenadilo i mislim da mnogi ne znaju je da mnoštvo riječi koje i danas koristimo u razgovoru imaju korijene iz latinskog i grčkog jezika.

U čemu vidiš prednost učenja klasičnih jezika?

Katolička klasična gimnazija omogućuje nam da umjesto engleskog jezika na maturi odaberemo grčki ili latinski jezik jer ih učimo sve četiri godine, a ja sam se odlučila za latinski jezik. Ovi jezici su mi pružili dublje razumijevanje temeljnih motiva u djelima, omogućujući mi bolje razumijevanje povijesti, književnosti i umjetnosti. Također, učenje latinskog i grčkog jezika može poboljšati kritičko mišljenje i jezične vještine općenito. Dobra stvar je što je gramatika svugdje slična pa je možemo ojačati učenjem više jezika.

Pomaže li ti učenje latinskog i grčkog jezika u razumijevanju i interpretaciji klasične književnosti?

Da. Puno. Kroz proučavanje originalnih tekstova mogu dublje prodrijeti u autorske namjere, stil i simboliku. To mi pomaže u boljem povezivanju s likovima, radnjom i temama djela poput Homerovih epova ili Vergilijevih djela.

Koje su ti najzanimljivije ili najizazovnije riječi ili koncepti koje si naučila iz latinskog ili grčkog jezika?

Kada je riječ o najzanimljivijim i najizazovnijim riječima ili konceptima koje sam naučila iz latinskog i grčkog jezika, to bi zasigurno bila grčka riječ ìχθύς, što znači riba i najstariji je kršćanski simbol. Zbog drugačijeg pisma uvijek je zanimljivo čitati tekstove na grčkom jeziku, a ponekad je i smiješno kada se riječ krivo pročita, iako je to skroz normalno, pogotovo u početku učenja. Svaka riječ ili lik iz klasične mitologije nosi sa sobom bogatu povijest i simboliku. Istraživanje mitoloških junaka poput Odiseja, Prometeja ili Herkulesa otvara vrata raznim interpretacijama i dubljem razumijevanju ljudske prirode i svjetske povijesti.

Kako klasični jezici obogaćuju tvoje razumijevanje katoličke vjere?

Čine to na nekoliko načina. Prvo, proučavanje latinskog jezika omogućuje mi dublji uvid u liturgijske tekstove i molitve. Drugo, proučavanje grčkog jezika pruža mi uvid u korijene kršćanske teologije i biblijskih tekstova. Kroz analizu Novog zavjeta na grčkom jeziku mogu bolje razumjeti autorske namjere i kontekst apostolskih pisama, što mi omogućuje dublje duhovno iskustvo i teološko razumijevanje. Mnoge riječi i koncepti u katoličkoj tradiciji imaju svoje korijene u grčkoj i rimskoj kulturi. Poznavanje tih jezika omogućuje mi dublje uranjanje u duhovnu baštinu Crkve i bolje razumijevanje njezine povijesti i identiteta. To mi pruža osjećaj kontinuiteta i zajedništva s vjernicima kroz povijest, što jača moju vjeru i osnažuje moj duhovni život.

Što možeš reći o ovim jezicima, kako bi potaknula druge da se zainteresiraju za njihovo učenje?

To je izazovno pitanje, ali smatram da je ključ u isticanju praktične koristi i duboke kulturne vrijednosti tih jezika. Osobito u kontekstu Katoličke gimnazije gdje se teži obrazovanju cijele osobe poznavanje klasičnih jezika može pružiti temelje za bolje razumijevanje povijesti, književnosti i filozofije. Također, to znanje će biti korisno u akademskom i profesionalnom životu, primjerice na studiju medicine, prava ili filozofije. No učenje klasičnih jezika ne svodi se samo na gramatiku. Ovdje je važna i posebna mitologija, koja nam otvara nova vrata za otkrivanje naše mašte.

Kako planiraš iskoristiti svoje znanje ovih jezika u budućnosti?

Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja planiram upisati studij sestrinstva. Vjerujem da će mi znanje koje sam stekla u gimnaziji tamo pomoći u boljem razumijevanju medicinskih termina koji imaju korijene u latinskom i grčkom, što će mi omogućiti bolje pristupanje struci i kvalitetniju komunikaciju s pacijentima.

Ovaj članak dio je specijalnog izdanja Virovitičkog lista koji je posvećen maturantima gdje su oni kreirali naslovnu stranicu i deset ključnih stranica na kojima se inače nalazi rubrika “Aktualno”.

(icv.hr, Lana Relić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content