Održana 13. sjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije: Evo o čemu se razgovaralo

Na današnjoj 13. sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, koja se održala u Velikoj vijećnici pod predsjedanjem predsjednika Dinka Begovića te uz nazočnost župana Igora Androvića i zamjenika Marija Klementa i Igora Pavkovića, raspravljalo se o brojnim važnim temama.

Jedna od ključnih tema aktualnog sata bila je sufinanciranje pomoćnih nastavnih materijala za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, kao i rekonstrukcija igrališta ispred Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici.

– Krajem svibnja donesena je Odluka župana da ćemo zajedno s jedinicama lokalne samouprave sufinancirati pomoćne nastavne materijale za sve učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, a to je oko 2500 učenika s područja županije. Napominjem da su ovdje uključeni i učenici gradske i vjerske škole kojima nismo osnivači. Udžbenici se osiguravaju iz Državnog proračuna RH, a pomoćne nastavne materijale ćemo osigurati mi za sve škole osim cjelodnevnih jer one već imaju besplatne nastavne materijale kroz Državni proračun. Tako da će jedinice lokalne samouprave moći osigurati dodatno pomoćne nastavne materijale za učenike od 5. do 8. razreda, što je hvalevrijedna mjera koja će roditeljima osigurati besplatno školovanje za njihovu djecu – izjavila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Martina Bunić.

Osim toga, naglašeno je ulaganje u školske objekte. Ministarstvo turizma i sporta odobrilo je projekt rekonstrukcije igrališta kod Gimnazije Petra Preradovića koje će se pretvoriti u multifunkcionalni teren za više sportova. Rekonstruirat će se i drugo igralište u sklopu škole, a tereni će biti dostupni ne samo učenicima, već i svim ostalim korisnicima.

Također, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je projekt rekonstrukcije svlačionica i sanitarnih čvorova u Srednjoj školi Stjepan Ivšić Orahovica, vrijednosti oko 100 tisuća eura, od kojih se sufinancira 70 tisuća eura. Rekonstrukcija krovišta SŠ Marka Marulića Slatina, ukupne vrijednosti 250 tisuća eura, također je u planu, uz sufinanciranje od 70 tisuća eura.

IMG 1173 990x660 Custom

U tijeku su i postupci nabave za izmjenu krovišta na Gimnaziji Petra Preradovića i Tehničkoj školi Virovitica, vrijednosti oko 700 tisuća eura, koje osigurava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih. Radovi u četiri škole na području županije, koji će biti završeni u rujnu, te priprema 11 projekata dogradnje i rekonstrukcije škola od Pitomače do Orahovice, također su u planu.

– Brojna su ulaganja pred nama, a sve to radimo kako bi svi učenici imali jednake uvjete za rad- zaključila je Bunić.

Razgovaralo se i o vremenskim neprilikama koje su u posljednje vrijeme pogodile područje Virovitičko-podravske županije, a pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok govorio je o štetama te hoće li Županija proglasiti elementarnu nepogodu.

– U proteklih mjesec dana imali smo tri vremenske neprilike koje su praćene jakim vjetrom, kišom i tučom na području Virovitičko-podravske županije, no do sada nije stigao niti jedan zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode. Poljoprivrednike koji su nam se javili uputili smo gdje mogu dati podatke o šteti u svojim općinama i gradovima, nakon toga slijedi procjena, a tek potom možemo proglasiti elementarnu nepogodu ako se pokaže da je to potrebno- ističe Mijok.

Dodao je također kako se Županija zalaže za vraćanje protugradne obrane na području svih pet slavonskih županija usprkos informacijama iz DHMZ-a koji tvrde da protugradna obrana ne služi svrsi s čime se ne slažu.

IMG 1206 990x660 Custom

Povuklo se danas pitanje i o stranim radnicima, njihovom broju na području Virovitičko-podravske županije i što se čini za njihovo uključivanje u društvo.

– Od prijavljenih poslodavaca zaprimili smo 481 zahtjev za izdavanje radne dozvole. Dosad je izdano 212 dozvola, 93 zahtjeva su pozitivno riješena, osam je odbijeno, a 186 zahtjeva je u pripremi. Važno je napomenuti da izdavanje dozvola spada pod nadležnost Ministarstva unutarnjih poslova, te da postoje deficitarna zanimanja za koja mi ne provodimo procjenu i koja ne dolaze do nas- rekao je Hrvoje Belobrk, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Područnog ureda Virovitica.

Belobrk je istaknuo i mjere podrške za strane radnike:

– Što se tiče pomoći, sufinancira se učenje hrvatskog jezika za strance, a uključena je i Gospodarska komora. Od jeseni s uslugama počinje i škola u Pitomači. Trenutni zakon ostaje na snazi barem do jeseni zbog velikog pritiska poslodavaca. Kasnije se očekuje stroža kontrola radne snage, stručne spreme i smještaja- govori.

IMG 1239 990x660 Custom

Dodao je i da među stranim radnicima prevladavaju radnici iz Nepala, Srbije i drugih bližih zemalja, dok su slijedeći po broju radnici iz Indije i drugih dijelova svijeta.

– Sve ove mjere provodimo kako bismo olakšali integraciju stranih radnika i osigurali im adekvatne uvjete za rad i život- zaključio je Belobrk.

(www.icv.hr, mra, foto: A. Zeko)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content