OPĆINA ČAĐAVICA Započeli radovi na sanacije kupole zvonika na župnoj crkvi u Čađavici

Ministarstvo kulture i medija, nakon provedenog Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu, u veljači ove godine donijelo je Odluku o dodjeli financijskih sredstava. Navedenom Odlukom utvrđena su financijska sredstva za programe zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara koje će Ministarstvo kulture i medija sufinancirati u 2024. godini.

Jedan od odobrenih programa je konstrukcijska i građevinska sanacija na crkvi sv. Petra apostola u Čađavici.

Ovdje se radi o radovima na kupoli zvonika koja je dotrajala, ali i nastrada u prošlogodišnjem nevremenu kada je olujni vjetar zbacio križ s vrha crkve. Iznos koji je Ministarstvo kulture i medija za ovu sanaciju namijenilo je 150 tisuća eura, a u isti se uključila i Općina Čađavica sa iznosom od 10 tisuća eura. Nastavno na navedeno, a temeljem Odluke o kapitalnoj donaciji Župi sv. Petra apostola Čađavica, općinski načelnik Mirko Rončević i župnik Stjepan Vuk jučer su potpisali ugovor o kapitalnoj donaciji.

– Podsjećamo, crkva u Čađavici najstariji je takav objekt ovog dijela Slavonije i dragocjeni je spomenik kulture, a potrebu za obnovom prepoznale su i nadležne institucije. Nadamo se da je ovo prvi korak te da će ih biti još, a sve u cilju potpunog uređenja naše crkve- istaknuo je načelnik Rončević.

viber slika 2024 06 20 09 42 02 090 Custom

(www.icv.hr, adf, Općina Čađavica)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content