Političko obrazovanje u školama: Zašto je važno i kako može pomoći mladima

Do samo nekoliko dana prije glasanja nisam imala osjećaj da je to nešto što sada moram učiniti. Krenula sam istraživati i učiti o izborima i politici. Prvo što sam se zapitala bilo je: „Zašto nas o takvim stvarima ne uče u školi?“ Plakati su bili svugdje, promovirani sadržaji na svakoj društvenoj mreži, a ono najčešće, pritisak okoline i društva za koga bismo trebali glasati.

Shvatila sam da je iznimno važno educirati se o tome što nam se nudi i što smatramo da je potrebno promijeniti. Politika je vrlo delikatna tema u našem društvu. Ako imamo različita politička stajališta, o njima trebamo razgovarati, uvažavati ih, a naše mišljenje o politici ne bi trebalo biti razlog svađe ili prekida prijateljstva.

Ponekad je priča o osobnim stajalištima za nas mlade zbog različitih stavova poput hodanja po minskom polju; ne možemo znati koga će naše mišljenje naljutiti.

Naše društvo nije naviklo i definitivno ne voli promjene, ali smatram da se s vremenom neke stvari moraju mijenjati. Svoj politički stav ne bismo trebali nametati nikome niti izbacivati iz kruga društva ljude ako se po svom stavu razlikuju od drugih.

Važno je poslušati prijedloge i argumente različitih stajališta, ali na kraju trebamo postupiti onako kako sami želimo i dati glas onome za koga smatramo da bi mogao promijeniti naše društvo na bolje.

Lana Relić, 4. a, Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici, medijska skupina.

Ovaj članak dio je specijalnog izdanja Virovitičkog lista koji je posvećen maturantima gdje su oni kreirali naslovnu stranicu i deset ključnih stranica na kojima se inače nalazi rubrika “Aktualno”.

(icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content