Ponos Virovitice: Na dječjem vrtiću Cvrčak zavijorila „dijamantna“ Eko zastava

Veseli i ponosni bili su danas (ponedjeljak) djelatnici i mališani Dječjeg vrtića Cvrčak u Virovitici, zajedno s brojnim gostima, kada se na zgradi u Pejačevićevoj ulici zavijorila prepoznatljiva zelena Eko zastava, kojom je ova ustanova obilježila poseban, dijamantni status eko škole (vrtića).

Zastavu je podigla zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, uz pljesak i pjesmu vrtićaraca i čestitke koje su ravnateljici Mandaleni Kopas i djelatnicima uputili gradonačelnik Ivica Kirin, Tamara Štefanec, direktorica TZ Grada Virovitice, župnik fra Ivica Jagodić, članovi Upravnog vijeća Cvrčka, bivše djelatnice…

Dijamantni status Cvrčak je stekao vrijednim radom na zaštiti okoliša, promoviranju odgovornog ponašanja u zajednici, recikliranjem i pozitivnim praksama na koje djecu potiču već od malih nogu, a posebno od 2010. godine, kada je po prvi put vrtić dobio status eko vrtića.  

IMG_4255

– Ponosna sam na sve djelatnike i djecu jer je ovo produkt njihove suradnje, kao i suradnje s roditeljima i lokalnom zajednicom. Već punih 14 godina njegujemo ekološki duh i razvijamo ekološku svijest kod djece. Dijamantni status poticaj nam je da i nove generacije učimo o važnosti čuvanja okoliša i svemu što rade sa svojim odgojiteljicama u skupinama i vrtiću – rekla je ravnateljica M. Kopas.

SVAKA SKUPINA DAJE SVOJ OBOL 

Svečanost je prošla u znaku pjesme i plesa te nastupa kojima su mališani ispričali više od važnosti čuvanja prirode, ali i radosti, povezali kulturu i folklor s ekologijom.

Svaka skupina na svoj način, uz posebnu brigu o plastici i papiru, daje obol održivom načinu življenja i rada u vrtiću. Ravnateljica objašnjava kako se sav  materijal i ambalaža koji bi u kućanstvu završili u jednoj od kanti za otpad, u vrtiću itekako iskoristi. Djecu se, kaže, potiče da razmišljaju što sve mogu izraditi od tog materijala; od čepova, papira, plastičnih boca, kartona, dugmadi, poklopaca, staklenki. Sve to iskoriste za izradu igračaka, torbi i nakita, kao i brojnih drugih predmeta koji koriste ne samo oni, već i generacije nakon njih.  

Ujedno, vrtić se brine o tome da djecu nauče kako i sami mogu uzgojiti svoje biljke, voće i povrće ili iskoristiti ono koje opažaju u svojoj okolini. Ove godine mališani su uz pomoć odgojiteljica posadili tako četiri vrtne gredice s biljkama koje će kasnije osušiti i praviti čaj ili će ih iskoristiti za izradu domaćih sapuna i aromatičnih ulja.

IMG_4261

Čestitke je, među ostalima, uputio gradonačelnik Ivica Kirin koji je zahvalio svima onima koji danas rade na ekološkoj svijesti u vrtiću, ali i svim odgojiteljicama koje su tu praksu uvele i prije ostvarenog statusa eko škole.

-Dobro se sjećam kako su nam grad i okolica izgledali prije 21 godinu, kad sam postao gradonačelnik, kada smo imali više od 250 divljih odlagališta i kad nam je grad potpuno drugačije izgledao.

Svjesni da ćemo najviše postići ako s edukacijom krenemo od naših najmlađih, a ne najstarijih građana, vrtić se pobrinuo i ispunio zadaću: odgojio je brojne generacije djece koja su postala odgovorni ljudi, a koji itekako pokazuju svoju brigu prema okolišu. Danas je zahvaljujući njima naš grad takav kakav je; pišemo projekte vezane za okoliš, sadimo drvorede, a divlja odlagališta su gotovo nestala.

Jer, kada dijete učite pravilnom odnosu prema okolišu, tada stvarate čovjeka koji će to raditi cijeli svoj život. Zato smo danas i drugačiji od drugih, jer smo krenuli na vrijeme i shvatili da briga o svemu što je važno počinje od naše djece – rekao je gradonačelnik.

IMG_4408

Status eko škole, odnosno vrtića, nije lako zaraditi, moglo se danas čuti na programu kojom je obilježena svečanost podizanja zelene zastave. Cijeli svoj radni vijek, od kojeg se ove godine oprašta odgojiteljica i eko koordinatorica Ruža Vedrinski, posvetila je upravo tome – da najmlađe nauči kako sačuvati ono što su u naslijeđe dobili od svojih roditelja, baka i djedova, a također za svoju djecu i unuke.

VAŽNA ZA LOKALNU ZAJEDNICU 

Podsjetila je kako se Cvrčak od 2010. godine, odmah nakon dobivanja statusa eko vrtića priključio Udruzi Lijepa naša i s njom kvalitetno surađuje.

-Briga o ekologiji je važna za cijelu lokalnu zajednicu, ona povezuje ne samo prirodu, zaštitu ljudi, životinja i biljaka, već uključuje i tradiciju, folklor, odnosno, sve ono što čuvamo i što nam je vrijedno – zaključila je, predstavljajući bogatu aktivnost kojom je vrtić u ovih 14 godina na poseban način morao i pravdati status eko vrtića.

Osim svakodnevne brige o ekologiji u skupinama, vrtić je sudjelovao na brojnim gradskim, županijskim i drugim manifestacijama, programima i projektima u kojima su uvijek iskoristili priliku nešto novo naučiti i doprinijeti zaštiti okoliša, uštedi energenata i promoviranju recikliranja kao održivog načina života, u skladu sa prirodom, rekla je.

IMG_4272

Njena kolegica, također eko koordinatorica Ana Vampovac, podsjetila je kako se prepoznatljivost ekološkog rada u vrtiću vidi kroz sedam koraka koje moraju zadovoljiti svake pedagoške godine.

-To znači da, između ostalog, svake godine osnivamo novi Ekološki odbor, eko patrole za svaku zgradu vrtića, provjeravamo stanje okoliša, odnosno gledamo  koliko se troši energenata i koliko otpada stvaramo u vrtiću, provodimo velike i mini eko projekte, poput eko vrtova, upoznavanja sa značajem šuma, razvrstavanjem i recikliranjem otpada…

Sve se dokumentira i prilaže kao dokaz aktivnosti, dio toga i putem medija i lokalne zajednice. U ovoj važnoj misiji velika su nam podrška roditelji kojima zahvaljujemo na pomoći i suradnji – rekla je A. Vampovac.

(www.icv.hr, mlo)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content