Sara Čuljak: Najučenica Katoličke klasične gimnazije u Virovitici o svojim uspjesima, izazovima i planovima

Sara Čuljak proglašena je ove godine najučenicom Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici, a njeni dosadašnji rezultati i uspjesi bili su nam povod za razgovor s njom. Nešto više nam je rekla o tome po čemu će pamtiti srednju školu i kako je usklađivala školske obveze s izvannastavnim aktivnostima i hobijima.

Kako si doživjela svoje srednjoškolsko iskustvo u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji?

-S obzirom da sam došla u školu s minimalnim očekivanjima, nakon četiri godine mogu reći da bih je ponovno upisala. Upoznala sam divne ljude, izgradila se kao osoba, stvorila mnoštvo vrijednih uspomena i naravno, stekla potrebno znanje za daljnje školovanje, ali i život općenito.

Koji su bili tvoji najdraži predmeti ili nastavnici tijekom srednjoškolskog obrazovanja?

-Imala sam daleko najveći interes za prirodoslovne predmete, među kojima bih izdvojila matematiku. Osim što je zanimljivo područje, divne profesorice koje su me pripremale za natjecanja svakako su pridonijele razvoju interesa za taj predmet.

Kako si se pripremala za maturu i kako se osjećaš uoči nadolazećih ispita?

-Tijekom školovanja učila sam redovito tako da znanje koje sam stekla za maturu još dodatno učvršćujem odlaskom na pripreme i rješavanjem starijih matura. No, kao i svakom maturantu doza stresa je prisutna i jedva čekam da sve prođe.

Možeš li nam nešto reći o svojim postignućima tijekom srednje škole?

-Sudjelovala sam na školskim i županijskim natjecanjima iz matematike, biologije, geografije, fizike, kemije i latinskog te na državnom natjecanju iz šaha.

Je li bilo teško uskladiti školske obveze s izvannastavnim aktivnostima ili hobijima?

-Smatram da su disciplina i dobra organizacija ključ svega. Bilo je dana kada ne bih stigla napraviti ništa za školu i dana kada bih sve morala nadoknaditi. Bitno je postaviti prioritete i kvalitetno iskoristiti dano vrijeme.

Što planiraš nakon srednje škole? Koje su ti dugoročne ambicije?

–Idealno bi bilo završiti fakultet u roku, iskoristiti brojne mogućnosti poput studentskih razmjena te se što ranije zaposliti. Vjerujem da ću nekoliko narednih godina živjeti u Zagrebu, no svakako bih se jednoga dana voljela vratiti u Viroviticu.

Kako si se nosila s izazovima i preprekama tijekom srednjoškolskog obrazovanja?

-Podrška bližnjih uvelike mi je pomogla, ali sam i sama shvatila da su svi izazovi i situacije iz kojih sam nešto naučila pridonijeli mojem osobnom razvoju.

Imaš li najdražih uspomena ili događaja koje ćeš pamtiti iz ovog razdoblja?

-Ima ih stvarno puno, od maturalne zabave koja će nam ostati u lijepom sjećanju i svih druženja s prijateljima pa do izleta, prespavanaca i duhovnih obnova u školi koje su zbližile nas učenike jedne s drugima.

Kako je vjera utjecala na tvoje vrijednosti i stavove tijekom školovanja?

-Smatram da mi je vjera u trenucima prožetim strahom dala ohrabrenje i motivaciju za promjenu. Brojne duhovne obnove i predavanja u školi usmjerili su me na životnom putu te postavili čvrste temelje i izgradili osobne stavove i vrijednosti koje ću nositi dalje kroz život.

Možeš li s nama podijeliti neki savjet ili pouku koju si naučila tijekom svojih srednjoškolskih godina?

-Treba biti zahvalan na svemu, i dobrom i lošem, jer sve ima svoju svrhu.

Po čemu je Klasična gimnazija drugačija od ostalih škola?

-Škola me osobno oduševila mnoštvom mogućnosti i pristupom koji učenicima nudi razvoj u mnogim aspektima života, što se u tolikoj mjeri ne može pronaći u drugim školama. Stvar je pojedinca hoće li iskoristiti sve kvalitete i trud koje škola i djelatnici ulože kako bi učenike postavili na ispravan put i pripremili za izazove na koje će naići.

Ovaj članak dio je specijalnog izdanja Virovitičkog lista koji je posvećen maturantima gdje su oni kreirali naslovnu stranicu i deset ključnih stranica na kojima se inače nalazi rubrika “Aktualno”.

(icv.hr, Lana Relić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content