U Našicama održana 16. manifestacija “Ivanjski krijes”

U organizaciji Udruge za kulturu življenja “DarNa” Našice, jučer je održana 16. manifestacija “Ivanjski krijes”. Tajnik Udruge Julije Pepelko rekao je kako je to starokršćanski narodi običaj paljenje vatre povodom Ivandana i Ivanja – svetkovine rođenja Ivana Krstitelja. Ova manifestacija je osobit način koji potiče kulturnu, vjersku i ekološku svijest o ljepoti i raskoši svijeta, a uz tradicionalno preskakanje Ivanjske vatre, tu je i jedno lijepo druženje.

Tajnik Julije Pepelko zahvalio se Gradu Našicama i Turističkoj zajednici Grada Našice na velikoj podršci te rekao kako se nada da će iduće godine “Ivanjski krijes” podići još jednu stepenicu više.

Predsjednik Mjesnog odbora Našice Darko Cerovski upali je ovogodišnji krijes te se zahvalio udruzi “DarNa” Našice na održavanju ove vrlo važne tradicije.

– Zaista sam počašćen što prisustvujem ovoj manifestaciji te što mogu sve prisutne pozdraviti u ime gradonačelnika, ali i svoje osobno ime, kao i u ime Mjesnog odbora. Drago mi je što Udruga “DarNa” njeguje ovaj drevni kršćanski običaj kojim se slavi rođenje Ivana Krstitelja, koji je ujedno povezan i s početkom žetve. Unatoč današnjoj modernizaciji, ova prelijepa tradicija i dalje živi u našem gradu i narodu- rekao je predsjednik Darko Cerovski.

(www.icv.hr, ak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content