U Rezovcu održana Županijska smotra izvornog folklora Virovitičko-podravske županije

U subotu, 8. lipnja u Mjesnom domu virovitičkog prigradskog naselja Rezovac održana je Županijska smotra izvornog folklora Virovitičko-podravske županije. Smotra je organizirana u suradnji Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Virovitičko-podravske županije i Hrvatskog Sabora Kulture. Nakon osam godina pauze ponovno je na scenu stavila neizmjerno tradicionalno blago plesa, pjesme i nošnji s područja županije.

-Nakon osam godina pauze, njegovanje izvornog folklora upotpunjuje turističke kapacitete Virovitičko-podravske županije te pridonosi očuvanju lokalnog kulturnog identiteta. Naša županija je na spoju podravskog i slavonskog kulturnog identiteta i na taj način pruža obilje raznolikosti u pjesmi, plešu i nošnjama. Zahvaljujem ovim putem Kulturno-umjetničkom društvu Virovitica koje je sa svojim članovima pomoglo u realizaciji ovog projekta. Zahvala i Hrvatskom Saboru Kulture kao krovne organizacije amaterskih kulturnih djelatnosti Republike Hrvatske za pomoć u organizaciji i imenovanju Povjerenstva. Zahvale za financijsku potporu upućujem i Virovitičko-podravskoj županiji, Gradu Virovitici i Zajednici amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Virovitičko-podravske županije. Uz pjesmu i ples sve brzo zaboravimo i napunimo naše duše radošću i veseljem – rekao je na otvaranju Smotre predsjednik Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti VPŽ Matija Gosler.

Na Smotri je sudjelovalo Kulturno-umjetničko društvo “Seljačka sloga” iz Turanovca koje se predstavilo izvornim napjevima, plesom i nošnjom podravskog dijela županije. Iz slavonskog dijela županije sudjelovala su dva društva, KUD “Podravina” Čađavica i KUD Mikleuš.

Povjerenstvo ima nimalo laku zadaću odabrati društvo koje će predstavljati VPŽ na 59. Vinkovačkim jesenima te na 31. Državnom natjecanju izvornog folklora u Županji, a rezultati će biti poznati kroz dva tjedna.

Povjerenstvo su činili: Mirna Mihaljević, glazbeni pedagog i dirigentica HPD Rodoljub u Virovitici, Jasmina Petras Jurković, etnologinja Gradskog Muzeja u Virovitici i Ivan Ivančanin, ujedno i predsjednik Povjerenstva, koreograf u folklornom ansamblu LADO.

(icv.hr, ZAKUD VPŽ, foto: Matija Gosler)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content