VIDOVO 2024. U Grabrovnici predstavljena zbirka pjesama “Jedinac u vodi” autora Emanuela Srpaka

U sklopu obilježavanja Dana općine Pitomača, u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici, jučer (ponedjeljak) je održana promocija zbirke pjesama “Jedinac u vodi” mladog autora Emanuela Srpaka.

Emanuel Srpak dolazi iz okolice grada Čakovca, pisanjem se bavi više od desetak godina, pjeva te samouko svira nekoliko instrumenata. Velika mu je želja dotaknuti ljude te ih putem pjesama podsjetiti na vlastitu ljudskost, pomoći im da se uklope u ovom svijetu, da se uklope u sebe i onaj prostor između vlastitih ruku.

-Zbirka pod nazivom “Jedinac u vodi”, pisana je u dva djela: tijelo i duh. Dosta je apstraktna, nije tipična poezija, više slobodni stih i pun apstraktnih metafora i uglavnom se radi o internom putovanju pojedinca. Sam naziv apelira na to, a element vode koji je unutra koji kada malo dublje pogledamo stvari, prezentira taj neki ‘flow’ – lakoću postajanja, izražavanja emocija i slično. Pošto sam jedinac zato i stoji u nazivu ‘jedinac’, a koje također označava biti sam sa sobom, biti upućen u unutarnji proces otkrivanja sebe. Prvi dio u zbirci ‘tijelo’ apelira na nešto fizičko, izbacivanje nečeg internog van, a zatim dolazi ‘duh’ jer nakon što očistimo to nešto fizičko, odlazimo do nematerijalnog, duhovnog i tek tada u tom trenutku se obraćamo sebi. Tu susrećemo pravog sebe, tu se gradimo, radimo, modeliramo kroz godine i stvaralaštvo – objašnjava nam Emanuel.

Do sada je uz zbirku poezije “Jedinac u vodi” izdao i zbirku poezije “Sanjivi portreti”, a u planu je krajem godine izdati i još jednu.

-Do sada su zbirke bile obraćanje samom sebi, a sada u planu imam izdati ljubavnu poeziju. Biti će mrvicu filozofska i apstraktna, ali još se radi tako da ćemo vidjeti sveukupno na kraju kada ju završim – kaže Emanuel.

(www.icv.hr, ib, foto: Foto Begović)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content