Virovitički list: Pregled najvažnijih događaja i projekata na području Virovitičko-podravske županije u 2016. godini

Donosimo vam pregled važnijih događaja i projekata u 2016. godini na području Virovitičko-podravske županije. Napominjemo kako je ovo samo dio, odnosno presjek važnijih događaja/projekata te nisu svi nabrojani i kronološki poredani…

Tomislav Tolušić na čelu Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova

tolusicDana 21. siječnja objavljeno je da će Tomislav Tolušić biti novi ministar regionalnog razvoja i EU fondova u Vladi Republike Hrvatske, tadašnjeg mandatara Tihomira Oreškovića, a obnašateljica dužnosti virovitičko-podravskog župana bit će njegova zamjenica Sanja Bošnjak.

Viroexpo 2016: 750 izlagača iz 27 zemalja na Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede u Virovitici

Ministar poduzetništva i obrta u Vladi Republike Hrvatske Darko Horvat 26. veljače otvorio je u Virovitici 21. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo koji je održan uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Sajam, na kojem je sudjelovalo 750 izlagača iz 27 zemalja, okupio je niz uglednika iz javnog i političkog života, mnoštvo veleposlanika stranih zemalja, predstavnika gospodarskih i obrtničkih komora…

Ovogodišnji sajam Viroexpo 2017. održat će se na novoj lokaciji i to u središtu Virovitice na prostoru bivše vojarne gdje se danas nalazi Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici.

Otvoreni radovi na provedbi EU projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica”

aglomeracijaKrajem ožujka u Vinkovačkoj ulici kod Trgovačkog centra Plodine u Virovitici održana je svečanost obilježavanja početka radova na provedbi EU projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica”. Projekt ukupne vrijednosti 147.246.575 kuna finacira se u sklopu Operativnog programa “Zaštita okoliša 2007.-2013. godina”, a odnosi se na izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te 35 km kanalizacijske mreže u gradu Virovitici, Špišić Bukovici i Breziku, naselju općine Lukač.

U Virovitici otvorena Socijalna samoposluga “Djelo ljubavi”

socijalna samoposlugaGradsko društvo Crvenog križa Virovitica u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Virovitica pokrenulo je u siječnju 2016. godine aktivnosti na otvaranju prve socijalne samoposluge u Virovitici. Socijalna samoposluga “Djelo ljubavi” otvorila je svoja vrata 9. svibnja, u Pejačevićevoj 4, za korisnike zajamčene minimalne novčane naknade – obitelji s troje i više djece, samohrane roditelje iz grada Virovitice te s područja općina Pitomača, Lukač, Gradina, Suhopolje i Špišić Bukovica. Prema riječima ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Željke Grahovac, od početka rada socijalne samoposluge pa do kraja 2016. podijeljeno je 14.800 kilograma hrane.

Radovi na cestovnoj infrastrukturi na području grada Virovitice i prigradskih naselja

sjeverna obilaznica viroviticaPrvi kapitalni projekt koji se trenutačno provodi je izgradnja sjeverne obilaznice, projekt Hrvatskih cesta čiji se završetak očekuje iduće godine. Osim toga, Grad Virovitica je osigurao u gradskom proračunu izgradnju 29 nogostupa i cesta. Tu je i projekt izgradnje spojne ceste između državnih cesta D2 i D5 kroz Vinkovačku, Vukovarsku i Bilogorsku ulicu čiji je prvenstveni cilj znatno povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, zatim rekonstrukcija 8 km ceste Virovitica-Lončarica, tzv. zapadna obilaznica grada koja će ići od ulaza na Vegešku, uz samu crkvu i izbiti na Ulicu Pavla Radića, zatim Masarykovom ulicom izaći na Ulicu Nikole Tesle te tzv. sjeverna cesta od starog mlina.

Rokovo u znaku kulturno-zabavnih događanja i eminentnih imena hrvatske estrade

MG 6107I ove je godine kolovoz u gradu Virovitici bio u znaku Rokova. Virovitičanima i njihovim gostima ponuđen je bogat, raznovrstan i zanimljiv program. Uz odličan Virovitički ulični festival i ove godine su u okviru Rokova nastupili brojni glazbeni izvođači – Prljavo kazalište, Marijan Ban i Diktatori te Slavonija band. Program je završio 16. kolovoza tradicionalnim vatrometom u ponoć.

Potpisani ugovori za obnovu dvoraca Pejačević u Virovitici te Janković u Suhopolju

dvorac 2 rgb 005U sklopu svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Virovitice potpisan je ugovor o obnovi Gradskog dvorca Pejačević. Obnova dvorca i gradskog parka projekt je Grada Virovitice vrijedan gotovo 79 milijuna kuna, a prijavila ga je Virovitička razvojna agencija VTA. Realizacijom tog projekta administrativno središte Virovitičko-podravske županije dobit će jedan novi izgled.

Ugovor o obnovi suhopoljskog dvorca potpisan je također u sklopu svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Suhopolje. Dvorac će biti obnovljen u okviru projekta Virovitičko-podravske županije vrijednog gotovo 40 milijuna kuna, a koji je napisala Razvojna agencija VIDRA. Projektom obnove i opremanja dvorca Janković Suhopolje će postati jedno od atraktivnijih mjesta na karti kulturnog turizma…

Otvorene nove ambulante u Novoj Bukovici i Zdencima

U povodu obilježavanja Dana općine u Novoj Bukovici je svečano otvorena ambulanta Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije. Tako je nakon više od tri godine Nova Bukovica dobila ambulantu opće i dentalne medicine. Vrijednost rekonstrukcije i uređenja zgrade ambulante iznosila je oko 1.950.000 kuna s pripadajućom opremom, a radove je, između ostalih, s ukupno 812.000 kuna sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice.

U Zdencima je povodom Dana općine i blagdana sv. Mihaela svečano obilježen završetak radova na novoj ambulanti. Ambulanta u Zdencima prva je novoizgrađena ambulanta na području Virovitičko-podravske županije od Domovinskog rata. Vrijednost investicije je 1,8 milijuna kuna, a sredstva su osigurali Virovitičko-podravska županija, Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije i Općina Zdenci.

Otvoreni radovi na izgradnji Studentskog doma u Virovitici

vsmti menzaPosljednjeg dana kolovoza u dvorištu Visoke škole Virovitica prigodnom je svečanošću i polaganjem temeljnog kamena obilježen početak radova na izgradnji Studentskog doma. Ukupna vrijednost projekta iznosi 19.373.876 kuna, od čega je iznos EU potpore 18.524.301 kunu. Smještajni kapacitet doma je 108 ležajeva, a planirani završetak radova srpanj 2017. godine. Projekt se realizira zahvaljujući suradnji i angažmanu Visoke škole Virovitica, Razvojne agencije VIDRA, Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

U Virovitici otvoren Panonski drvni centar kompetencija

pdckU okviru svečane sjednice povodom Dana Virovitičko-podravske županije u Virovitici je otvorena zgrada Panonskog drvnog centra kompetencija, jedna od najsuvremenijih zgrada u Republici Hrvatskoj. Riječ je o najznačajnijem EU projektu Virovitičko-podravske županije vrijednom gotovo 45 milijuna kuna, od kojih je 99 posto bespovratnih europskih sredstava. Misija Drvnog centra je povećati konkurentnost drvno-prerađivačkih tvrtki u Republici Hrvatskoj i na širem kontinentalnom području.

Mališani iz Bušetine i Korije novu školsku godinu započeli u novim školama

MG 8648Učenici Područne škole Korija novu školsku godinu započeli su u novoj školskoj zgradi. Vrijednost izvedenih radova iznosila je više od milijun kuna, a investitor gradnje je Grad Virovitica.

Osim učenika Područne škole u Koriji, školsku godinu su u novoj školskoj zgradi započeli i učenici iz Bušetine. Investitori gradnje nove škole u Bušetini su Virovitičko-podravska županija, Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova te Općina Špišić Bukovica.

U Noskovcima otvoren jedinstven Informativno-edukativni centar hostel “Dravska priča”

U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave u Noskovcima je otvoren Informativno-edukativni centar – hostel “Dravska priča”. Hostel Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije bit će jedinstven u nas jer je tematski uređen kao “prirodna baština”. Hostel i suvenirnica u Noskovcima za posjetitelje su otvoreni od 1. listopada.

Povijesni uspjeh sportaša županijske HVIDRA-e na 22. SŠNIDOR-u

U Poreču je održano 22. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata. U deset sportskih disciplina drugo mjesto su osvojili invalidi-sportaši iz HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije sa 175 bodova te time ostvarili povijesni uspjeh i svoj najbolji plasman na dosadašnjim igrama. HVIDRA Virovitičko-podravske županije osvojila je prvo mjesto u disciplini viseća kuglana, te ekipno treća mjesta u čak četiri discipline: kuglanju, šahu, plivanju i stolnom tenisu.

Tomislav Tolušić – čelni čovjek Ministarstva poljoprivrede u Vladi Andreja Plenkovića

Na sjednici Hrvatskog sabora 19. listopada mandatar Andrej Plenković predstavio je Vladu Republike Hrvatske te planirani program do 2020. godine. Program nove Vlade ima četiri temeljna cilja: ostvarivanje stabilnog i trajnog gospodarskog rasta, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena pravednost i solidarnost. Predstavljajući kandidate za ministre u njegovoj Vladi, Plenković je rekao kako od svakog očekuje primjenu najviših profesionalnih standarda u radu unutar svojih resora. Bivši župan Virovitičko-podravske županije te ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić u novoj Vladi je čelna osoba Ministarstva poljoprivrede.

(www.icv.hr; foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content