IZGLEDNI NOVI IZBORI Vijećnici srušili prijedlog proračuna Grada Orahovice za 2020. godinu

Četiri i pol sata trajala je sjednica Gradskog vijeća Grada Orahovice s 55 točaka Dnevnog reda. No, najvažnije su bile one izglasavanja rebalansa proračuna za 2019. te prijedloga proračuna za 2020. godinu. Nakon dugih rasprava, pitanja i prijedloga, rebalans proračuna za 2019. nije prošao sa 7 glasova za i isto toliko protiv. Uslijedila je potom još duža rasprava oko novog proračuna za 2020. godinu, a potom je došlo do glasovanja. Vijećnici su digli 5 ruku za, 7 protiv, dok su 3 bila suzdržana i time ni proračun nije izglasan.

Predsjednik gradskog Vijeća Grada Orahovice Radoje Medenica obavijestio je vijećnike i javnost kako su sada aktualne dvije opcije, prva je sazivanje nove sjednice do 31. prosinca, a druga su izbori za novo Gradsko vijeće. Do zaključivanja ovog teksta, za daljnje izjave, predsjednik Vijeća nije bio dostupan. U ime kluba vijećnika HDZ-a, predsjednik Saša Rister o glasanju protiv proračuna kaže:

– Prije svega bili smo protiv zbog činjenice kako je gradonačelnica Petin zaposlila vlastitu sestru na mjesto voditelja financijskog odjela Grada, potom zbog enormnih zapošljavanja u gradskim poduzećima što rezultira ogroman manjak oročenih sredstava Grada. Potom je u prijedlogu proračuna vidljivo da se za iznimno veliki iznos povećavaju sredstva uređenja gradskih površina u odnosu na 2017. godinu. Ima tu još dosta stavaka s kojima se ne slažemo, ali smatramo da su navedena i više nego dovoljna – rekao je Rister. Vijećnik Stranke umirovljenika Juraj Fofonjka također je bio protiv.

– Ovo zapošljavanje vlastite sestre je nedopustivo i broj novozaposlenih u gradskim poduzećima su stavke preko kojih nisam mogao prijeći – rekao je Fofonjka. Vijećnik Nezavisne liste Hrabro Sandro Bartolović zbog istih je razloga bio protiv proračuna.

– Uz sve što su naveli kolege vijećnici, rekao bih da se tu posebno ističu i izdaci intelektualnih usluga koji su iz godine u godinu sve veći, čime se otvara mogućnost malverzacija, a upravo putem tih usluga je gradonačelnica i zaposlila svoju sestru – rekao je Bartolović. Gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin iznijela je svoj stav sjednice Vijeća i što će biti dalje vezano uz gradski proračun:

– Nažalost rebalans proračuna ni proračun za 2020. nisu prošli, što se nikada u Orahovici nije dogodilo. Posebno me iznenadilo nakon što sam usvojila amandmane SDP-a, oni su bili protiv proračuna. Ovim neusvajanjem je paraliziran rad gradske Uprave, svi projekti koje smo započeli neće moći u provedbu, sve udruge i sportski klubovi neće moći dobivati neophodna financijska sredstva za rad. Klub vijećnika HSS-a je spreman za nove izbore što je najizglednija solucija nakon svega ovoga jer mišljenja sam da nema smisla ponovno sazivati sjednicu Vijeća s istim ljudima u klupama koji su već rekli što misle – rekla je Petin. (www.icv.hr, vg)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content