SUPRUŽNICI SAJDENŠAJF IMAJU “BRACU”, JEDINU VIROVITIČKU RIBARNICU Od kozice do morskog psa, imaju ribu za svačije nepce

Prolazi drugi mjesec otkako su supružnici Ivana i Robert Sajdenšajf iz Virovitice na Gradskoj tržnici preuzeli staru ribarnicu „Braca“ i pod istim imenom otvorili vlastitu. Iako je ovoj mladoj obitelji to bio poduzetnički skok u nepoznato, vrijedni i odlučni Ivana i Robert sada sa zadovoljstvom gledaju kako se odluka da otvore vlastitu ribarnicu pokazala ispravnom. U njihovu Bracu, i dalje jedinu ribarnicu u Virovitici, danas uz kupce iz našeg grada i okolice, dolaze ljubitelji ribe i morskih plodova iz Pitomače, Bjelovara, ali i drugih mjesta.

DVADESETAK VRSTA SVJEŽE RIBE

– Nismo imali puno znanja o vrstama riba, dobavljačima, čišćenju ribe, vođenju ove vrste posla. No znali smo da želimo nešto svoje, biti svoj šef, raditi za sebe. Imamo rodbinu i poznanike na moru, a naši dragi susjedi, Slavko i Viktorija Vukić, koji su držali ribarnicu punih 25 godina, bili su pred mirovinom. Postali su nam prvi vjetar u leđa i važna podrška kada smo se odlučili na vlastiti biznis. Stvarno su nam u svemu pomogli, od savjeta, odlazaka po ribu, pokazivali su nam kako prepoznati svježu ribu, preporučili dobavljače, uveli nas u posao. Drago nam je što smo na ovaj način nastavili tradiciju staru četvrt stoljeća – priča Ivana dok čisti svježeg tolstobika, samo jednu od desetak slatkovodnih vrsta riba koje imaju u svakodnevnoj ponudi. Tu je i toliko vrsta morskih riba – od srdele, palamide, brancina, orade…

MG 1862

– Sva svježa riba je hrvatska, sve je hrvatskog podrijetla, osim lososa koji smo uvezli za Božić, kad je njegov ulov. Po svježu ribu idemo svaki drugi dan, slatkovodna riba je iz Končanice i Like, a morska iz Zadra i Moščenićke Drage. Kako bismo privukli kupce, zaista se trudimo nabaviti što više vrsta riba i morskih plodova pa možemo reći kako nudimo gotovo sve, od kozica do morskog psa – objašnjava Ivana koja kaže da je kao vlasnica ribarnice stroga po pitanju podrijetla, ali i odabira vrste ribe.

– Imamo pravi oslić, a ne aljašku kolju, imamo pravu škarpinu, a ne crveni bodečnjak. Kod svježe ribe želimo domaće i provjereno. Samo jedna pogreška može nas stajati povjerenja kupaca o kojima ovisimo – o vizualno sličnim vrstama koje se kupcima drugačije predstave na akcijama u centrima ističe naša sugovornica.

MG 1838

TRAŽE ODRESKE I DIJELOVE ZA FIŠ

Ujedno, za one kojima ne treba cijela riba za obrok, odlučili su ponuditi mogućnost malih odrezaka, odnosno „šnitica“, što se također pokazalo izvrsnim potezom. Korak bliže kupcima pokazali su i izborom dijelova različitih vrsta riba koji mogu poslužiti za popularan fiš, brudet i ukusnu juhicu.

– Imamo glave, repove, ikru i mliječ koja je isto svježa – objašnjava Ivana koja je spremna kupcu ponuditi i iskušani recept za neko novo jelo od ribe. Tako će reći da je npr. muzgavac još ukusniji kad ga se zamrzne prije pripremanja jer tada nije žilav. Glavni cilj im je, kaže, probuditi još veću ljubav Virovitičana i svih kupaca prema ribi, koja je zdrava i vrlo jednostavna za pripremiti, a cijenom je zaista pristupačna svakom kućnom budžetu.

– Ne idemo za tim da „nabijemo“ cijenu, pa da ta riba stoji. Nama je u interesu da se riba proda, da je konstantno svježa jer to nam je najbitnije. Ručak od ribe možete napraviti već za dvadesetak kuna i u pola sata. To je ukusan i zdrav obrok u kojem će uživati cijela obitelj. U budućnosti planiramo zaokružiti cijelu priču – uz zdrave začine za ribu, kupcima ćemo ponuditi vina iz Podruma Vineda i domaće maslinovo ulje iz Dalmacije, kako bi, čim uđu u našu ribarnicu, dobili ideju što danas skuhati i sve potrebno imali na jednom mjestu – gorljivo priča Ivana, koja kaže kako imaju puno ideja za svoju ribarnicu te da su pritom uvijek otvoreni za suradnju s kupcima.

MG 1845

ŽELE SURAĐIVATI S VRTIĆIMA I ŠKOLAMA 

Vlasnici ribarnice „Braca“ ističu kako im je velika želja da domaća i svježa riba dođe u što više domaćinstava, ali i institucija i ustanova, kao zdrav i ukusan obrok. – Voljeli bismo surađivati s bolnicom, domovima za starije, školama i vrtićima te lokalnim restoranima i ponuditi im provjerenu, domaću ribu. Već smo poslali nekoliko ponuda i čekamo odgovor. Bilo bi nam drago na ovaj način povezati naše domaće proizvođače i ribare i sve one koji će u ribi uživati na svom stolu – simpatično kaže Ivana.

U prva dva mjeseca, otkako su postali novim vlasnicima ribarnice, Robert i Ivana ističu kako kupci najviše vole šarana i tolstobika, ali i drugu ribu, osobito ako je narezana na odreske. Nekome brzi ručak, večera ili pak izbor za dječji obrok – svima se, kažu supružnici, sviđa. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”576111″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content