Geo info-centar u Voćinu: Podno Papuka ćete moći putovati kroz vrijeme i „susretati“ nosoroge ili sabljaste mačke

Geo-info centra u Voćinu vrijedan je oko 38 milijuna kuna, a kada se završi bit će jedinstveni multimedijalni centar. Nalazit će se podno Papuka pogledom na stari srednjovjekovni grad koji se nadvio nad Voćinom. Iako se još gradi, konture buduće Geo-info priče jasno su vidljive. Prostor će imati neto površinu od 843,13 metra četvorna, od čega će se 30 posto odnositi na uredske i sanitarne prostore, a 70 posto na izložbeno-prezentacijski dio.

Geo-info centar zamišljen je kao početna točka za upoznavanje posjetitelja s karakteristikama Geoparka Papuk te općenito sustavom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, koji informacijski osuvremenjuje geološku, biološku i kulturnu baštinu Papuka. Interaktivni multimedijalni centar bit će mjesto putovanja kroz čitavu prošlost od samog početaka našeg planeta, a 3D dvorane omogućit će zaustavljanje na povijesnim i geološkim aspektima Papuka. Postav geologije posvećen je geologiji općenito i geološkim specifičnostima Papuka, a uz ostale izloške uključuje i 8 multimedijalnih prezentacija u obliku interaktivnih ekrana koji su u određenim slučajevima dodatno obogaćeni mehaničkim elementima ili projekcijama.

geo centar prm 3 Pano
Foto: K. Toplak

Tu će se posjetitelje provesti kroz prošlost, 23 milijuna godina unazad. Moći će se osjetiti ozračje u špiljama i jamama, potom ući u atmosfersku nišu miocenskog kopna u kojem će se susresti s tamošnjim životinjama kao što su nosorozi, sabljaste mačke, ali i miocenskog mora u kojem će se susresti s miocenskim psinama koje su u ono vrijeme obitavale u Panonskom moru…

Projekt gradnje Geo-info centra u Voćinu dio je većeg projekta Geopriče UNESCO geoparka, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će ostatak sredstava uložiti Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA, agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dala je Vlada Republike Hrvatske.

(vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content