OPĆINA SOPJE Načelnik Androš: U ovoj smo godini ostvarili zacrtano i realizirali dva kapitalna projekta

Gost radijske emisije “Iz moje općine” bio je načelnik općine Sopje Berislav Androš. Govorio je o uspješno završenim projektima u ovoj godini, planiranim projektima za 2021. te o Proračunu koji iz godine u godinu ide uzlaznom putanjom.

Na samom početku kratko se osvrnuo na stanje vezano uz pandemiju koronavirusa na području općine.

-Što se tiče situacije od početka pandemije, nije bilo nekih većih problema, sve smo riješavali u toku i u skladu s naputcima Stožera civilne zaštite općine Sopje, kao i epidemiologa. Sve je bilo odrađeno na visokom nivou. Kao i svi drugi, svakodnevno pratimo što se događa u Republici Hrvatskoj i svi zajedno se maksimalno držimo propisanih mjera – naglasio je Androš.

Općina Sopje ušla je u program dobivanja vozila iz austrijskog Tirola.

-Jedno smo vozilo dobili u veljači, a drugo prije nekih dva tjedna. Vozila su u dobrom stanju s puno opreme i koristit će za potrebe vatrogasaca na području općine. Ove godine smo imali jednu veću intervenciju kod naselja Nova Šarovka, gdje je i novo vozilo bilo u pogonu. Dobili smo i pomoć od Javne vatrogasne postrojbe Slatina. Ovim putem zahvaljujem i vatrogascima iz Nove Bukovice, Čađavice te Suhopolja. Spasili smo naselje zajedničkim snagama – rekao je Androš i dodao kako je Općina Sopje povećala iznos financiranja rada vatrogasne zajednice na više od 200.000 kuna godišnje, a dio sredstava uložen je u obnovu Vatrogasnog doma u Sopju, projekta vrijednog više od 600.000 kuna, sufinanciranog sredstvima ministarstva i fondova EU.

Kako kaže, uvijek pokušavaju izvući maksimum svih potpora koje su na raspolaganju, a u planu su i daljnja ulaganja u vatrogastvo. Prvi sljedeći projekt u tom pravcu je vatrogasno spremište u naselju Vaška. Radovi na tom projektu započet će čim vremenske prilike za to budu pogodne.

-Ova je godina bila netipična. U jednom smo dijelu godine imali stiske s vremenom, ali uspijevali smo sve zacrtano provesti u djelo. Moram tu svakako istaknuti i najveće ostvarene projekte, dječji vrtić u Sopju i cestu Josipovo-Kapinci, koja je napokon realizirana. Zahvaljujem ovim putem na suradnji županu Igoru Androviću i njegovom timu ljudi, kao i Županijskoj upravi za ceste. Projekt je vrijedan tri milijuna kuna, a mi sami to nismo mogli realizirati – nastavlja Androš i kaže kako je spomenuta cesta, koja je prije bila poljski put, sada asfaltirana i na korištenju je mještanima Josipova i Kapinaca.

OPĆINA SOPJE Svečano otvoren dječji vrtić koji će biti mjesto boravka za četrdeset i dvoje djece

Što se tiče dječjeg vrtića, u ponedjeljak, 30. studenog otvara se natječaj za djelatnike, dok bi s radom trebao krenuti već u prosincu.

-To je novi, uredan i čist objekt za brigu o mladima, jedan od najljepših u našoj županiji. Roditelji i ja jedva čekamo da se otvori i da djeca dobiju prostor gdje će se obrazovati i spremiti za izazove koji ih čekaju u osnovnoj školi. Otvorenje je bilo u lipnju, ali smo morali riješiti dodatnu papirologiju, kako bi vrtić bio u potpunosti funkcionalan i u skladu s propisima. Sad čekamo isplatu od sufinanciranja i to je jedan od razloga zbog kojeg nismo ranije mogli pokrenuti druge projekte. Čim dobijemo novce, bacamo se na posao – rekao je Androš.

Proračun Općine Sopje iz godine u godinu raste, a ove je čak i “poduplan”, pa se u skladu s trenutnim mogućnostima planiraju projekti za naredno razdoblje.

-Stabilni smo financijski, a za sljedeću smo godinu pripremili dosta projekata i vjerujem da ćemo sve zacrtano i realizirati. Najavili smo donošenje Proračuna. Ne možemo istog trena realizirati sve potrebe, to je proces, postoje kratkoročni i dugoročni ciljevi, a to smo sve implementirali u strategiju razvoja pametne općine – naglasio je načelnik Androš.

Kako i sam kaže, ne radi ništa na “svoju ruku”, već u dogovoru s predstavnicima mjesnih odbora.

-Pokušavamo se prilagoditi i pomoći svim dobnim skupinama. Što se tiče vrtića, sufinanciranje za sam boravak bit će u iznosu 450 kuna za prvo te 360 kuna za drugo dijete, dok je ekonomska cijena oko 1800 kuna. Što se tiče osnovne škole, jedini smo kupili udžbenike u suradnji sa Županijom. U srednjoj školi imamo program za sufinanciranje boravka u učeničkim domovima, isto kao i studentske stipendije, kojih je ove godine, u odnosu na prošlu, više za šest – ističe.

Za stare i nemoćne tu su jednokratne naknade u skladu s mogućnostima i zakonom. Dva puta godišnje dijele više od 200 paketa pomoći povodom uskrsnih i božićnih blagdana, kada je to ujedno i najpotrebnije. Isto tako, Općina Sopje bila je među prvim općinama koje su pokrenule program za kupovinu ili obnovu prve nekretnine, gdje se mogu dobiti sredstva u maksimalnom iznosu od 20 tisuća kuna.

-Nastavljamo s dobrim programima i ubuduće i nema razloga da općina Sopje ne bude još bolje mjesto za život – zaključio je načelnik Berislav Androš.

(www.icv.hr, tm, ts)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content