KULTURNI MOZAIK Predsjednik KUD-a Virovitica Matija Gosler o 30 godina djelovanja društva na području čuvanja narodne tradicije, pjesme i plesa

Virovitica je grad bogate kulturne baštine. Začetak svih virovitičkih kulturnih blaga seže u vrijeme netom nakon Hrvatskog narodnog preporoda; buđenja hrvatstva te državne, nacionalne, povijesne i kulturne svijesti.

Veliki značaj u kulturnom životu grada, posebice u promicanju tradicijske kulture  i čuvanja bogatoga folklornog nasljeđa i narodnog stvaralaštva našega kraja ima Kulturno-umjetničko društvo Virovitica.

Osnovano je 1988. godine, okuplja 40-ak članova i već punih 30 godina njeguje koreografirani folklor hrvatskih krajeva. Neprekidno već 25 godina KUD je i organizator tradicionalnog božićnog koncerta pod nazivom „Večer folklora, pjesme i običaja“. U svom repertoaru ima koreografski obrađene plesove Baranje, Slavonije, Podravine, Zagorja, Posavine, Like, Splita te pučke i vjerske običaje i svečanosti. Društvo je prisutno na gotovo svim značajnijim svečanostima, praznicima i prigodama grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Sudjelovalo je i na mnogim smotrama i susretima folklora diljem Hrvatske, a etnografsko blago i ljepotu hrvatskog folklora s ponosom pokazuje i izvan granica Hrvatske na mnogim gostovanjima u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini.

Predsjednik KUD-a je Matija Gosler, koreograf i voditelj folklorne sekcije Igor Juran, a glazbeni voditelji Krunoslav Rohtek.

O samim počecima KUD-a Virovitica predsjednik Matija Gosler je kazao:

– Tadašnje društvo koje je djelovalo pod nazivom RKUD „PIK Virovitica“ imalo je tri sekcije: folklornu, tamburašku i pjevački zbor. O tada do danas društvo je prošlo sve razvojne faze, od osnivačkih koraka, početaka rada i oformljavanja. Uslijed Domovinskog rata društvo prestaje s radom, a 1993. godine zaljubljenici u folklor, bivši članovi RKUD „PIK Virovitica“ i RKUD „Rapid“ okupili su se i obnovili rad folklorne i tamburaške sekcije pod jednim nazivom – RKUD „PIK Virovitica“. Kasnije je promijenjeno ime u današnji KUD Virovitica, a predsjednik društva od 1993. godine bio je Branko Počić.

VAŽNOST ČUVANJA I NJEGOVANJA TRADICIJE

U posljednje dvije godine zbog korone imali su malu stanku u radu, ali to ih na neki način još više ojačalo. Osnovna zadaća im je, kako je istaknuo aktualni predsjednik, približiti folklor i vrijednost druženja ljudima i njegovati ono što smo naslijedili tijekom povijesti i što možemo pružiti za budućnost.

– Tradicija je odraz i kulture i odgoja. Ona se ne može nametnuti, s njom se treba upoznati od malih nogu unutar obitelji, sačuvati je s koljena na koljeno. Zahvaljujući školskom sustavu u Hrvatskoj koji je prepoznao važnost čuvanja kulturne baštine ima dosta mladih koji unutar vrtića i osnovnih škola i u našem gradu uz pomoć svojih voditelja njeguju tradiciju i baštinu putem pjesme i plesa, sudjeluju u prvim plesnim i pjevnim koracima nakon kojih se rađa ta prva ljubav prema tradiciji. To je iznimno važno, da ti mladi ljudi već od samih početaka njeguju i stvaraju ljubav prema tradiciji, čuvanja nematerijalne kulturne baštine nekoga kraja. KUD Virovitica uistinu ima sreću da, uz one starije i iskusnije, ima i mnogo mladih članova. U KUD-u Virovitica danas djeluju dvije sekcije: folklorna s koreografiranim nastupima s područja Podravine, Slavonije, Zagorja, Baranje, Posavine i Like, zajedno sa splitskim plesovima kao gospodskim plesovima dalmatinske obale i glazbenu sekciju koja obuhvaća tamburaški sastav čiji je voditelj sekcija Mirjana Milinović, a voditelj koreografirane Igor Juran – istaknuo je Gosler. 

KUD knjiga2

Iako Virovitica nema svoje izvorne pjesme i plesova, a ni narodnu nošnju, ima KUD koji kroz svoj rad više nego uspješno prezentira i promovira svoj grad kroz njegove kulturne vrijednosti koje ima, duh Virovitičana na spoj Podravine i Slavonije, a što je posebno vidljivo na brojnim gostovanjima.

– Pa da, sam grad nema ni svoju izvornu pjesmu, ni ples, ni nošnju, ali zato ima KUD koji njeguje etnografsko blago, podravske i slavonske običaje na cijelom području naše županije i ljude koji u tom KUD-u djeluju, to su prave vrijednosti grada Virovitice. Možda nemamo nešto izvorno naše s područja grada, ali imamo ljude koji to čuvaju, prenoseći to putem žive riječi, pjesmom, plesom ili čuvanjem nošnji – kaže Gosler.  

KNJIGA U POVODU 30 GODINA RADA

U prosincu 2018. godine KUD Virovitica prigodnim je programom obilježio 30 godina svoga rada te su tada najavili i tiskanje knjige. Bio je to tek nacrt, radna verzija, a krajem lipnja ove godine održana je promocija na kojoj su o knjizi  ”Kulturno-umjetničko društvo Virovitica od 1988. do 2018.” govorili predsjednik Društva Matija Gosler i počasni predsjednik Branko Počić, a lektorirala ju je Izabela Babić.

U 30 godina skupili su brojna iskustva, priče, anegdote i stekli brojne prijatelje na gostovanjima diljem Hrvatske, ali i izvan njenih granica. Sve to odlučili su skupiti na jedno mjesto, u prelijepu knjigu. Da se ideja o knjizi dugo stvaral, potvrdio je i Matija Gosler.

– Zaista nam je trebalo dosta vremena da skupimo tih 30 godina i stavimo ih u jednu knjigu. Samo smo fotografije, kojih u knjizi ima više od 60, skupljali više od godinu dana.  Knjigu smo izdali pod pokroviteljstvom Grada Virovitice i iz vlastitih sredstava, a najzaslužniji za njezin izlazak na “svjetlo dana” su donedavni predsjednik KUD-a Branko Počić i koreograf Igor Juren. Oni su odradili najveći dio posla oko knjige i zaista smo presretni i ponosni što je možemo predstaviti široj javnosti. Knjiga nije samo almanah događanja koja su se dogodila tijekom proteklih 30 godina i kronološki ih se može pratiti, već su tu i biografije nešto više od 250 naših bivših članova te biografije 40-ak aktualnih članova, gdje je baš naglasak na ljudima. Jer, kao što sam i spomenuo, kulturnu tradiciju ne mogu čuvati institucije nego ljudi, oni su važni u prenošenju tradicijskih vrijednosti od zaborava i ova knjiga je upravo u tom pogledu i rađena – rekao je M. Gosler.

8 1 Custom

Knjiga obiluje prelijepim fotografijama i daje prikaz 30-godišnjeg vrlo uspješnog i bogatog rada društva. Osim životopisa članova i društvenog rada tijekom 30 godina sadrži i pjesme o Virovitici i šaljive anegdote koje su pisale članice KUD-a Vera Pavelić i Antonija Šerer, kao i zgode i nezgode članova na nastupima koji, kako je naglasio i Gosler, uvijek ima mnogo. – Uređivački odbor činili su članovi koji su u društvu od samoga početka – Stjepan Kozjak kao najstariji i najiskusniji član zahvaljujući kojemu imamo brojne isječke iz Virovitičana i Virovitičkog lista o društvu, razne fotografije, potom Zvonko Kružić i Franjo Lazić, kao i počasni predsjednik Branko Počić koji je najveći dio sačuvao u pisanom tragu, zapisujući sve i pretočio sve to u ovu hvalevrijednu knjigu te Igor Juran koji je posložio fotografije s nastupa i brinuo da svaki koreografirani nastup i nošnja bude autentičan prikaz kraja koreografskog nastupa koji plešemo. Knjiga je promotivnog karaktera u obliku donacija od 100-injak kuna – naglasio je M. Gosler.

Unatoč svim poteškoćama ovi „čuvari kulture” s osmjehom plešu i pjevaju i na mlađe generacije prenose bogatstvo tradicije. Njihova promocija knjige poziv je i drugima, posebno mladima da im se pridruže u plesnoj ili glazbenoj sekciji.  U Centru kulture u Virovitici probe imaju utorkom od 20 do 22 h i svi koje vole plesati, pjevati i njegovati kulturnu baštinu, dobrodošli su. 

(www.icv.hr, rtk)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content