Učenici Industrijsko-obrtničke škole Virovitica na Erasmus praksi u Grčkoj

Od 1. do 12. studenog 2021. godine 10 učenika zanimanja frizer i 10 učenica zanimanja kozmetičar obavljali su stručnu praksu u strukovnoj školi 1st EPAL Thessaloniki u gradu Solunu u Grčkoj.

Glavni i osnovni smisao njihova posjeta jest međunarodna suradnja, razmjena kultura i razvijanje sposobnosti rada i kompetentnosti u multikulturalnom okruženju. Ovakva praksa pokazala se uspješnom jer pomaže u izgradnji osobnosti i prihvaćanju različitosti. Stvaranje novih prijateljstava je također jedan važan dio ovakvog putovanja i razmjene iskustva u radu te daljnjem obrazovanju. Komunikacija se odvijala uglavnom na engleskom jeziku tako da su učenici razvijali i jezične kompetencije. Osim toga, imali su prilike naučiti i neke grčke riječi, ali su se i trudili svoje domaćine naučiti govoriti na hrvatskom jeziku. Nekim učenicima je također veliki doživljaj bila vožnja avionom od Beograda do Soluna.

Tijekom posjeta Grčkoj vodile su ih nastavnice Maja Ivanac i Marina Nemet, nastavnice strukovnih predmeta u zanimanju frizer i kozmetičar u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica.

Osim prakse koju su odrađivali uživali su i u turističkim atrakcijama Grčke. Uz pomoć turističkog vodiča obišli su Arheološki muzej u Solunu te najvažnije znamenitosti grada – Bijelu kulu, crkvu sv. Dimitrija, Zidine (Akropolu) grada, Aristotelov trg, Rotundu i mnoge druge gradske znamenitosti. Posjetili su i malo mjesto Vergina koje je arheološki lokalitet na sjeveru Grčke. Vidjeli su kako su izgledale grobnice Filipa II i Aleksandra Velikog te sve dragocjene predmete koji su nađeni na tom lokalitetu.

Tijekom putovanja i boravka izmjenjivale su se svakakve emocije. Bilo je i onih tužnih, ali najviše su ipak prevladavale one lijepe. Najvažnije je da su osmijeh na licu zbog svega što su doživjeli ponijeli kući i poželjeli se ponovno vratiti u Grčku čim bude prilike.

(Industrijsko-obrtnička škola Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content