Rizične kupovine putem mobilnih aplikacija: 79-godišnjakinji za skuter “skinuto” s računa 14 tisuća kuna, a 34-godišnjaku za mobitel 2000 kuna

U subotu, 25. lipnja, na području Donjeg Miholjca, 79-godišnjakinja je putem aplikacija „Messenger“ i „Viber“ stupila u kontakt s nepoznatom osobom te dogovorila kupovinu električnog skutera.

Nepoznatoj je osobi 79-godišnjakinja proslijedila svoje osobne podatke i podatke svoje bankovne kartice, koje je počinitelj iskoristio i s računa joj skinuo oko 14.000 kuna.
Policija traga za počiniteljem, izvijestili su iz PU osječko-baranjske.

Još jedna prijevara prilikom kupovine putem aplikacija dogodila se tijekom prošlog tjedna, na području Belišća kada se 34-godišnjaku na WhatsApp javila nepoznata osoba oko kupovine mobitela koji je oglasio na prodaju.

Nepoznata osoba mu je potom poslala link internet stranice na koju je 34-godišnjak unio svoje podatke i sve podatke svoje bankovne kartice.

Kada je 34-godišnjak provjerio stanje bankovnog računa shvatio je da mu je nepoznata osoba s računa „skinula“ oko 2.000 kuna. Policija traga za prevarantom.

– I ovim putem savjetujemo građanima kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela da budu vrlo oprezni u kupovini on line i kome se obraćaju za kupnju i prodaju, te da ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama i ne dijele kartični pin, lozinku i CVC brojeve za online bankarstvo.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i na članku Internet prijevare – podsjećaju iz osječke policije.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content