Škole i centri diljem Hrvatske miruju na praznicima, no ne i virovitički Centar za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku dr. Terezija Salaj Rakić (COOR) u Virovitici.

Polaznici Poludnevnog boravka, osobe starije od 18 godina, tamo kreativno i ispunjeno provode svoje ljetne dane, dok pomno prate kolegu Ivana Balažineca, koji je na nedavnom natjecanju Kupidova žlica osvojio prvo mjesto u Hrvatskoj za pripremu koktela „Zeleni val“ u kategoriji osoba s invaliditetom te se aktivno priprema za novo natjecanje u Hiltonu u Zagrebu, a onda i za međunarodno finale koje će se održati u Vatikanu u listopadu, na kojem je njemu i njegovoj mentorici Martini Mihoković pripala iznimna čast – audijencija kod Pape Lava XIV.

-Uzbuđeni smo i sretni što se ove godine natječemo na međunarodnoj razini – kaže Martina Mihoković, socijalna radnica koja zajedno s kolegom Ivicom Ivekovićem, kineziologom, vodi Poludnevni boravak u COOR-u.

Pobjednička ekipa; Ivan Balažinec, Andreja Kovačić i Ivana Jurić pokazali su kako se trud i vježbanje isplate, kao i povjerenje u stručnost i iskustvo koje su poklonili Darku Mihokoviću, mentoru u osmišljavanju i pripremi koktela s kojim su osvojili nagrade i srca žirija u Zagrebu. COOR-u ovo nije prvo sudjelovanje na Kupidovoj žlici; ranijih godina okušali su se u kuhanju, no izbor natjecanja u koktelima ove godine i to u suradnji sa SŠ Stjepana Sulimanca Pitomača pokazala se dobitnim.

Marija Lovrenc
fotoMarija Lovrenc

U SURADNJI S NAJBOLJIMA 

-Zahvaljujemo školi, njihovim učenicima i mentoru, koji godinama ostvaruju sjajne rezultate na državnoj razini natjecanja u pripremi koktela, što su rado prihvatili naš prijedlog i pružili nam ruku suradnje. Od samog poziva u studenom pa do današnjeg dana, naši korisnici zajedno s njihovim učenicima i mentorom sudjelovali su u svim fazama – od osmišljavanja receptura, izrade voćnih dekoracija, pa do miksologije i završne pripreme koktela.

Održane su tri radionice, pune smijeha, učenja i timskog rada. Škola nam je velikodušno ustupila i svu potrebnu opremu, od shakera do mjerica, jer mi, kao ustanova, nismo bili tehnički opremljeni za takvu vrstu natjecanja. Taj čin velikodušnosti i otvorenosti ostat će nam duboko urezan u srcima – kaže Martina Mihoković, koja ističe kako su iznimno ponosni na sve što su zajedno postigli, ne samo zbog nagrade, već zbog iskustva koje je obogatilo sve uključene.

-Pokazali smo da suradnja, srce i volja mogu stvoriti nešto predivno. Hvala našim mladim partnerima na strpljenju, entuzijazmu i znanju i što su zajedno s nama učinili ovu priču posebnom – kaže Martina.

fotoUstupljene fotografije

A da je suradnja bila obostrano draga, kvalitetna i poticajna, ocjenjuje “majstor za koktele”, Darko Mihoković, nastavnik ugostiteljskog posluživanja u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači.

Ovaj predavač stručnih predmeta za smjer konobar, kuhar i agroturistički tehničar kaže kako mu je miksologija i priprema koktela posebno bliska te da se u tom području baš pronašao, zajedno sa svojim učenicima.

– Kokteli su danas jedno od najpopularnijih pića, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Mogu biti alkoholni ili bezalkoholni, topli, hladni, kratki ili dugi;  mogućnosti su beskrajne. Popularni su zbog atraktivnog načina pripreme, od mućkanja, slojevitog slaganja sastojaka, pa čak i efekata poput plamena.

U njima se spaja okus, kreativnost i vizualni dojam, što ih čini pravim malim showom u čaši – objašnjava naš sugovornik koji kaže kako su na tom tragu mentori i učenici zajedno osmislili s kojim će se “showom u čaši” predstaviti na natjecanju.

MIKSANJE SA SRCEM

Darko Mihoković priča kako su u sklopu radionica nastala tri koktela – jedan klasičan i dva originalna, autorska. Naglašava kako su svi kokteli rezultat zajedničkog rada korisnika i učenika, od ideje i izbora sastojaka, do osmišljavanja imena i dekoracija.

Tijekom radionica učili su i osnove miksologije i izradu voćnih dekoracija, razvijajući pritom i motoričke vještine kroz rezanje i oblikovanje voća. Slijedili su pravilo kako i dekoracija mora biti jestiva i pratiti bar jedan sastojak pića te su prilikom pripreme i posluživanja na najtecanju slijedili higijenski i profesonalni protokol, koristeći rukavice, hvataljke…

Ustupljene fotografije
fotoUstupljene fotografije

-Prvi koktel je poznata Piña Colada, s recepturom koja uključuje rum, sok od ananasa i kokosovo mlijeko. Drugi koktel, zajednički osmišljen, sadrži gin, sirup od maline i sok od naranče. Svjež je, voćni i lagan, a zove se Lava cvijet.

Treći, ujedno i pobjednički koktel, nazvan Zeleni val, sastoji se od plavog džina, likera i sirupa od mente te soka od naranče. Vizualno je upečatljiv i aromatično poseban, a ukrašen je dupinom koji je nastao od banana i višnje – govori Darko koji ističe kako je ovo samo početak važne priče na suradnji koja se nastavlja u pripremama za polufinale i veliko finale koje im slijedi, a za koje je Ivan, jedini iz ekipe, izborio sudjelovanje.

-Imali su toliko volje i entuzijazma da je bila prava čast i radost raditi s njima. To su jednostavni, skromni ljudi koji su me potpuno oduševili, izuzetno motivirani i otvoreni za suradnju. Veselimo se svemu što slijedi – kaže mentor Darko Mihoković.

Marija Lovrenc
fotoMarija Lovrenc

Za Ivana slijede ozbiljne pripreme – na Kupidovoj žlici tim u kojem je još i Andreja i Ivana trebao je napraviti ukupno tri koktela (svatko jedan), a u doziranju sastojaka pomagala im je voditeljica Martina.

U Hiltonu, gdje će kroz sedam dana Ivan morati sam napraviti čak 20 koktela i to po ranije pripremljenoj recepturi, bez ičije pomoći, pokazat će svoj talent i sposobnost snalaženja u izazovima. A tek onda slijedi finale u Vatikanu i najveća nagrada, bez obzira na rezultate, kaže; audijencija kod Pape.  

-Pomalo sam uzbuđen, iako nemam neku veliku tremu. Sve mi je ovo zanimljivo. Za koktel Zeleni val dobro sam se pripremio, od odabira sastojaka, rezanja. Najviše volim miksanje i posluživanje te izradu ukrasa od banane. Važna je mirna ruka i da sam siguran u raspored sastojaka – ističe Ivan, koji je u Poludnevnom boravku već duži niz godina i kojeg na ovom važnom natjecanju bodre brojni prijatelji i kolege, kao i obitelj i poznanici te djelatnici COOR-a.

EMOCIJE U ČAŠI 

Vježba u Poludnevnom boravku nije dovoljna, pa Ivan svaki dan “miksa” i kod kuće, iskušava kombinacije sastojaka kako bi se na natjecanju što bolje plasirao i pokazao sve svoje mogućnosti i talente.

Marija Lovrenc
fotoMarija Lovrenc

Njegovom uspjehu, kao i svemu što je do sada naučila kroz natjecanja raduje se Ivana Jurić, koja je za Kupidovu žlicu pomogla osmisliti koktel “Lava cvijet”, kojemu je baza gin, dok se crveno-narančasta rapsodija boja i okusa prelijeva kroz kombinaciju maline i naranče. I ona je dugi niz godina u Poludnevnom boravku, pa će zajedno s prijateljima Ivana bodriti u nastavku nastjecanja.

-Ranije sam sudjelovala na natjecanju u kuhanju, ali kokteli su puno zanimljiviji. Volim raditi sa voćem, pripremati nove okuse i isprobavati, jako mi je fora kada koktel ispadne dvobojan. Voljela bih da Ivan pobijedi i u Vatikanu  – kaže Ivana.

 

Foto: Marija Lovrenc
fotoFoto: Marija Lovrenc

A članica tima koja osvaja na prvu svojom toplinom i vedrinom, “sastojcima” koji su oduševili i žiri u Zagrebu, je Andreja Kovačić, zaslužna za pripremu i posluživanje klasičnog, a uvijek ukusnog koktela Pina colada. Iako je neverbalna (koristi se znakovima ili slikama za komunikaciju), Andreja nas je detaljno provela kroz postupak pripreme i podijelila s nama oduševljenje što je kući došla s prvom nagradom. 

Ova „dobra duša COOR-a“ zaslužna je za to da svatko ujutro dobije svoju šalicu kave u ustanovi i uvijek rado drugima priprema hladne ili tople napitke, koje posluži s osmijehom na usnama.

-Voljela bih i slijedeće godine sudjelovati na natjecanju, bilo je jako lijepo – iskomunicirala je s nama na svoj način, a mi s radošću prenosimo njezine želje, u nadi da će se svima ostvariti te će i sa drugih natjecanja kući donijeti ne samo nagrade, već i iskustvo zbog kojeg su na ponos cijeloj zajednici.

(icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc, ustupljene fotografije)